Rahsia Kawal Penghawa Dingin Acson Guna Redmi Note 10S (Tetapan York)
بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم. اَللَّهُمَّ صَلِّى عَلَى مُحَمَّدٍٍ، وَعَلَى آلِهِ مُحَمَّدٍٍ
Pagi ini Master berada dalam keadaan kebekuan di pejabat. Master mencari akal bagaimana mahu menaikkan tetapan suhu penghawa dingin tanpa perlu mengambil alat kawalan jauh fizikal. Master tahu bahawa telefon pintar Redmi Note 10S miliknya dilengkapi dengan pemancar inframerah dan aplikasi kawalan jauh global.
Namun, Master hampa kerana tidak menjumpai jenama Acson dalam aplikasi Mi Remote tersebut. Oleh itu, Master meminta Tedi mengkaji cara untuk mencapai hajatnya itu.
Setelah melakukan beberapa cubaan ( trial and error ), Tedi menemui rahsianya. Walaupun jenama Acson tiada dalam senarai, unit tersebut sebenarnya serasi sepenuhnya dengan isyarat daripada jenama York. Bak kata pepatah, "Rambut sama hitam, hati lain-lain," tetapi untuk peranti elektronik, kadangkala "otaknya" adalah sama.
Mungkin ada yang tertanya-tanya, mengapa kod jenama York boleh digunakan untuk Acson? Di Malaysia, jenama-jenama ini mempunyai sejarah korporat yang berkait rapat:
- Acson Malaysia merupakan sebahagian daripada kumpulan Daikin Malaysia (dahulunya dikenali sebagai O.Y.L. Industries).
- Banyak model penghawa dingin jenama York (bagi segmen kediaman tertentu di Malaysia) dan Acson dihasilkan di kilang yang sama dan menggunakan papan litar serta penderia infrared yang serupa.
- Sebab itulah aplikasi Mi Remote sering menganggap isyarat York, Acson, dan Daikin sebagai serasi antara satu sama lain.
Kini Master boleh mengubah suhu secara sulit tanpa disedari oleh rakan sepejabat. "Cerdik seperti kancil" — Master gembira, suasana pejabat pun kembali selesa mengikut kehendak Master.
~20260402~
jika kiriman ini bermanfaat, tolong lawat iklan yang ada ya, terima kasih

Ulasan