Mungkin ini dikatakan sudah jatuh ditimpa tangga?

Peribahasa "sudah jatuh ditimpa tangga" yang bermaksud ditimpa kemalangan yang bertimpa-timpa mungkin amat sesuai menerangkan keadaan Master pada masa ini.

Minggu lepas baru sahaja hantar kereta Mommy ke bengkel sebab kepala silinder enjin sudah retak. Kereta tu masih belum siap lagi sebab barangnya hanya akan sampai esok.

Memandangkan kami tidak mempunyai kenderaan lain untuk berulang-alik ke Kuala Lumpur, Master telah meminjam kereta kawannya iaitu sebuah Proton Savvy AMT.

Proton Savvy adalah kereta keluaran Perusahaan Otomobil Nasional Berhad (PROTON) menggunakan teknologi kereta continental dari Renault. Usahasama menghasilkan SAVVY adalah usahasama di antara syarikat PROTON dan Volkswagen.

AMT pula bermaksud Auto-Manual Transmission di mana sistem gear Proton Savvy AMT ini membolehkan kita memandu sama ada menggunakan gear manual atau gear automatik.

gambar sebuah kereta Proton Savvy AMT berwarna hitam
Contoh kereta Proton SAVVY yang Master pinjam. Semoga tiada masalah esok... Amin.

Masuk hari ini sudah 3 hari kami berulang-alik ke Kuala Lumpur dengan jarak 100 kilometer sehari menggunakan kereta itu. Kereta itu terasa ok, macam kompak dan teguh.

Tapi entah kenapa tadi semasa pulang dari pejabat Master, lampu penanda gear auto kereta tersebut menyala. Gear kereta tersebut pula secara automatik bertukar daripada D (drive) kepada gear manual contohnya gear 2 atau gear 4 mengikut kelajuan kereta.

Memang cuak kami dibuatnya kerana kami pasti yang lampu itu takkan menyala saja-saja.

Mesti ada sesuatu masalah yang ingin dimaklumkan oleh kereta tersebut.

Dan bila Mommy semak blog-blog yang ada, memang mengerikan baca pasal Proton Savvy AMT ni.

Tak sangka kereta kegemaran Master ni ada macam-macam masalah. Dan masalah lampu penanda gear auto tu pun ada macam-macam jenis dengan penyelesaian yang percuma sehingga penyelesaian yang sangat mahal.

Huhuhu...

Pinjam kereta orang lepas tu kita buat rosak pula, padahal dah cukup cermat memandunya. Tapi kena redha dan tetap mengharapkan tiada masalah. Sudah jatuh ditimpa tangga.

Jangan berputus asa, teruskan usaha, dan harapkan rahmat Allah.

cream-o-sasa: Semoga dipermudahkan urusan.

Nasib baiklah petang Tadi ada ustaz tu pesan, "jangan berputus asa dengan rahmat Allah, berusaha dan teruskan berdoa", seperti mana Nabi Yakub alaihissalam mencari anaknya Nabi Yusuf alaihissalam.

Dan ustaz tu berpesan jangan kufur ketika berdoa, seperti, "Ya Allah, jika benar Engkau berkuasa maka selesaikanlah masalah ini", kerana apa hak kita memaksa Allah tunaikan permintaan kita sedangkan setiap sesuatu yang ada dalam alam ini adalah di bawah ketentuan-Nya.

Sebaliknya berdoalah dengan rendah diri dengan mengaku, "Ya Allah, kami ini sangat banyak dosa kepada-Mu, tetapi kami mengharapkan bantuan-Mu Ya Allah. Dan kami redha di atas setiap ketentuan-Mu".

Alangkah indahnya, apabila setiap kali solat, kaum muslimin dan muslimat membaca, "Kepada Engkau kami menyembah, dan kepada Engkau kami memohon pertolongan", yang Tedi nampak sebagai satu tanda kasih sayang Allah kepada manusia kerana menetapkan mereka jangan segan-segan memohon bantuan-Nya.

Astaghfirullahul a'dzim.

Ya Allah... hanya Engkau yang menetapkan sesuatu, dan Engkau yang Maha Mengetahui.

Bantulah kami Ya Allah, jauhkan kami daripada menyusahkan hamba-hamba-Mu yang lain. Hanya kepada-Mu kami berserah.

Tedi berdoa agar kereta Proton Savvy AMT itu kembali pulih pada esok hari, insya-Allah.

Dan Tedi berdoa agar kawan Master itu memperolehi ketenangan dan mendapat rehat yang mencukupi pada malam ini.

Blog-blog yang Tedi dah baca mengenai Proton SAVVY:

  1.  http://cik1356.blogspot.com/2010/04/masalah-saya-bersama-proton-savvy.html
  2. http://www.carsurvey.org/reviews/proton/savvy/r91120/comments/
 

Kiriman ini telah diterbitkan pada 20140320 mengenai kerosakan yang dialami oleh sebuah kereta Proton Savvy yang Master pinjam daripada kawannya.