بِسْـــــــــمِ ﷲِالرَّحْمَنِ الرَّحِيم

Tentang interpretZZ

InterpretZZ adalah laman blog yang diwujudkan Master untuk berkongsi pandangan beliau melalui lensa kamera. Memandangkan gambar boleh memberikan seribu makna, Master telah memilih perkataan interpretasi sebagai asas kepada nama interpretZZ. Manakala dua huruf Z pada nama interpretZZ sebenarnya adalah singkatan nama kedua Master.

Namun dek kerana kesibukan kerja, Master tidak dapat mengemaskini interpretZZ menyebabkan interpretZZ mati segan hidup tak mahu.

Sehinggalah Tedi mengambil alih tampuk penulisan interpretZZ, Tedi mula mencerna bahan bacaan Tedi ke dalam laman ini menjadikannya agak rojak. Di sini dipaparkan Ranking interpretZZ dan Penaja-penaja interpretZZ, manakala maklumat Rekod Paparan interpretZZ di laman berasingan.

Penulisan dalam interpretZZ ini adalah ikut suka hati.

Ranking interpretZZ

 Rank Alexa   Anggaran Nilai   Pendapatan Harian 
2,715,905 $ 480.00 $ 2.00

Penaja-penaja interpretZZ

Indeks: ABCDEFGHIJLK, M, N, O, P, Q, R, S, TU, V, W, X, YZ

Tedi sangat berterima kasih kepada para penaja di bawah yang sama ada secara sengaja atau tak sengaja, langsung atau tak langsung dalam menaja tulisan interpretZZ

 

A

 1. Abbot Nutrition : Abbott Laboratories adalah sebuah syarikat peranti perubatan dan syarikat penjagaan kesihatan dari Amerika Syarikat dengan ibu pejabat di Abbott Park di Illinois di Amerika Syarikat.
 2. Agoda
 3. AirAsia
 4. AirBnB
 5. Al-Ikhsan
 6. AliBaba.com 
 7. Aman Palestin
 8. Andeking
 9. Anmum
 10. Annie Cloth
 11. Apnic
 12. Apple
 13. Aptagrow Malaysia
 14. Asics : Asics adalah sebuah syarikat multinasional Jepun yang menghasilkan kasut dan peralatan sukan yang direka untuk pelbagai jenis sukan. Nama itu adalah singkatan dari frasa Latin anima sana di corpore sano, yang diterjemahkan sebagai "Jiwa yang sihat dalam tubuh yang sihat". 
 15. AT Tokyo Data Centre
 16. Auto Bavaria

Ke Atas

B

 1. Banggood
 2. Bank Rakyat 
 3. Been Verified
 4. Bella Marie France : pakar profesional penjagaan kulit dan pakar berat badan membantu anda dengan kecantikan dan keperluan pelangsingan anda.
 5. Berjaya Hotel
 6. Blackmores : Blackmores Limited adalah syarikat makanan kesihatan Australia yang ditubuhkan pada tahun 1930-an oleh naturopath Maurice Blackmore, ketika Blackmore membuka kedai makanan kesihatan pertama di Australia di Brisbane, Queensland.
 7. BMW : Bayerische Motoren Werke AG, yang diterjemahkan dalam bahasa Inggeris sebagai Bavarian Motor Works, yang biasa disebut sebagai BMW, adalah syarikat multinasional Jerman yang menghasilkan kenderaan dan motosikal mewah.
 8. Burger King

Ke Atas

C

 1. Calvin Klein : Calvin Klein Inc. adalah sebuah kedai fesyen mewah Amerika yang ditubuhkan pada tahun 1968. Ia mengkhususkan diri dalam barangan kulit, aksesori gaya hidup, perabot rumah, minyak wangi, perhiasan, jam tangan dan siap pakai. Syarikat ini memiliki pasaran yang besar dalam talian runcit dan komersil serta pakaian haute couture.
 2. Canon Asia
 3. Cebu Pacific Air : Cebu Air, Inc. beroperasi sebagai Cebu Pacific dan secara tidak rasmi dipanggil Cebu Pac, adalah sebuah syarikat penerbangan tambang murah Filipina yang berpusat di Lapangan Terbang Antarabangsa Mactan-Cebu di Lapu-Lapu City di Metro Cebu.
 4. Changi Airport
 5. Chewy : destinasi dalam talian untuk ibu bapa haiwan peliharaan (dan rakan kongsi), di mana sahaja.
 6. Chiro Physio
 7. Citadines
 8. Clarins : Clarins Group yang berdagang sebagai Clarins, adalah syarikat penjagaan kulit, kosmetik dan minyak wangi mewah Perancis yang mengeluarkan dan menjual produk, biasanya melalui kaunter gedung membeli-belah mewah dan farmasi terpilih.
 9. Cuckoo
 10. Curves

Ke Atas

D

 1. dahmakan.com 
 2. Daihatsu
 3. Daikin
 4. Datsun : Datsun adalah jenama kereta yang dimiliki oleh Nissan. Pengeluaran kereta Datsun bermula pada tahun 1931. Dari 1958 hingga 1986, hanya kenderaan yang dieksport oleh Nissan telah dikenalpasti sebagai Datsun.
 5. Digi
 6. Digital Ocean
 7. Dyson
 8. Dugro

Ke Atas

E

 1. Enfagrow : Enfagrow adalah barisan produk nutrisi yang disesuaikan untuk kanak-kanak dan masing-masing mempunyai DHA untuk membantu perkembangan otak. Memandangkan diet harian kanak-kanak hanya menyediakan 25% daripada DHA yang dicadangkan oleh pakar, Enfagrow dicipta untuk membantu mengisi kekurangan ini.
 2. Enjoy My Japan :
 3. Epson : Seiko Epson Corporation, atau sekadar Epson, adalah syarikat elektronik Jepun dan salah satu pengeluar pencetak komputer terbesar di dunia, dan peralatan berkaitan maklumat dan pengimejan.

Ke Atas

F

 1. Facebook
 2. Fare Compare
 3. Fatberry
 4. Fly Scoot : Scoot Tigerair Pte Ltd, beroperasi sebagai Scoot, adalah syarikat penerbangan tambang murah Singapura yang dimiliki oleh Singapore Airlines.
 5. Food Panda
 6. Friso GoldFriso Gold® adalah jenama susu tepung yang diisytiharkan 100% dibuat di Belanda (Holland), di mana susu penuh zat dari ladang mereka sendiri dipelihara menggunakan teknologi Friso Gold LocNutriTM. Teknologi ini dikatakan mengekalkan protein susu hampir kepada bentuk asalnya sekalgus memudahkan penghadaman.

Ke Atas

G

 1. Genesys
 2. Girl's Monday : Ditubuhkan pada 2007, Girl's Monday memperkenalkan barisan pakaian untuk wanita dengan penekanan pada keselesaan tanpa mengabaikan gaya. Girl's Monday turut mempunyai cawangan di Kuala Lumpur mulai tahun 2019.
 3. GitLab
 4. Glassview GlassView LLC beroperasi mencipta dan mengurus iklan video sosial termasuk aliran dalam web, aliran luar web dan aliran mobil.
 5. Gloo Store : GLOO adalah e-store baru yang dimiliki sepenuhnya oleh SNS Network (M) Sdn Bhd (512056-K). Sejajar dengan visi kami, kami berhasrat untuk menjadi Penyedia Teknologi Maklumat yang paling penting dan berkomitmen dalam menyediakan penyelesaian yang komprehensif dan pelbagai produk IT kepada pelanggan kami.
 6. GNC Live Well
 7. GoogleGoogle LLC adalah syarikat teknologi multinasional Amerika Syarikat yang mengkhusus dalam perkhidmatan dan produk berkaitan Internet termasuk teknologi pengiklanan dalam talian, enjin carian, pengkomputeran awan, perisian dan perkakasan.
 8. Grammarly
 9. Greenlam

Ke Atas

H

 1. Hankok Tire
 2. Happy Fresh
 3. Harvey Norman Malaysia
 4. Honda Civic : Honda Civic adalah barisan kereta yang dibuat oleh Honda.
 5. Hong Leong Bank
 6. hoolah : portal beli-belah online.
 7. Horme Singapore
 8. HP
 9. Huawei
 10. Hurixs
 11. Hyundai : Hyundai Motor Company, yang dikenali sebagai Hyundai Motors, adalah pengeluar kenderaan multinasional Korea Selatan yang beribu pejabat di Seoul.

Ke Atas

I

 1. Iflix
 2. IKEA
 3. Impiana Hotel Ipoh
 4. Instagram
 5. INTI College
 6. IOI Properties
 7. iProperty
 8. Islamic Relief Singapore
 9. IWK : Indah Water Konsortium Sdn Bhd adalah syarikat pembetungan kebangsaan di Malaysia. IWK adalah sebuah syarikat milik kerajaan, di bawah Menteri Kewangan Diperbadankan, yang telah diamanahkan dengan tugas membangun dan menyelenggara sistem pembetungan yang moden dan cekap untuk Malaysia Barat.

Ke Atas

J

 1. JD Sports
 2. Jobstreet
 3. John Zink Hamworthy : Setiap hari, penyelesaian JZH memerangkap pelepasan, memusnahkan pencemar, menguruskan sisa dan mengendali proses penting untuk membantu industri beroperasi secara bersih dan cekap.

Ke Atas

K

 1. Kenanga Futures
 2. Kirby Firestone : Kirby's Firestone adalah pusat servis automotif penuh. Mengkhususkan diri dalam tayar, brek, dan keperluan lain untuk kenderaan anda.
 3. KFC Malaysia
 4. Klook
 5. Kurnia Insurance : 

Ke Atas

L

 1. Lazada :
 2. Lenovo : Lenovo Group Limited, selalunya disingkatkan kepada Lenovo, adalah syarikat teknologi multinasional China dengan ibu pejabat di Beijing. Ia merekabentuk, membangunkan, mengeluarkan, dan menjual komputer peribadi, komputer tablet, telefon pintar, stesen kerja, pelayan, peranti penyimpanan elektronik, perisian pengurusan IT, dan televisyen pintar.
 3. Lego
 4. LG
 5. Libresse
 6. LightInTheBox : adalah syarikat runcit dalam talian global yang menyampaikan produk terus kepada pengguna di seluruh dunia. Ditubuhkan pada tahun 2007, LightInTheBox telah menawarkan kepada pelanggan cara yang mudah untuk membeli berbagai pilihan produk gaya hidup dengan harga yang menarik melalui www.lightinthebox.com, www.miniinthebox.com, dan laman web lain, yang tersedia dalam pelbagai bahasa utama. Mempunyai cawangan di China, US dan UK.
 7. Lovely 18 Lingerie : Lovely 18 menawarkan pakaian dalam dengan reka bentuk yang paling seksi. Syarikat ini beroperasi di Balakong.
 8. lullabycloth

Ke Atas

M

 1. MAHSA University : Universiti MAHSA adalah universiti perubatan swasta di Petaling Jaya, Malaysia. Ia diasaskan di Pusat Bandar Damansara pada tahun 2005 sebagai sebuah kolej, dan dinaik taraf kepada status universiti pada tahun 2009. Kursus kesihatan ditawarkan dengan kerjasama Universiti Northumbria.
 2. Maggi : Maggi adalah jenama antarabangsa bumbu (bahan perisa), sup segera, dan mi yang berasal dari Switzerland pada akhir abad ke-19. Syarikat Maggi dimiliki oleh Nestlé pada tahun 1947.
 3. Malaysia Airlines
 4. Mamil Malaysia
 5. Mantissa College
 6. Maybank2U
 7. Marie Claire : Marie Claire adalah majalah bulanan antarabangsa yang pertama kali diterbitkan di Perancis pada tahun 1937, diikuti oleh UK pada tahun 1941. Sejak itu pelbagai edisi diterbitkan di banyak negara dan bahasa. Marie Claire memberi tumpuan kepada wanita di seluruh dunia dan beberapa isu global.
 8. Maxis
 9. McDonalds
 10. Mead Johson Store
 11. Michelin Malaysia
 12. Mini
 13. mis-claire
 14. MR. DIY : Kedai pembaikan rumah terbesar di Malaysia.
 15. Mr Speedy :
 16. Mudah.my
 17. Muslim Travel Bug
 18. Milo
 19. Mydin : Mydin adalah rangkaian hypermarket, pasar raya dan emporium Malaysia. Mydin adalah rangkaian hypermarket terbesar di Malaysia.
 20. MyGCC
 21. Myro
 22. MSI

Ke Atas

N

 1. Naelofar
 2. Nano Bebe
 3. Nebras Power
 4. Nespresso Nestlé Nespresso S.A. berdagang sebagai Nespresso adalah unit operasi Kumpulan Nestlé yang berpusat di Lausanne di Switzerland. Mesin Nespresso membuat espresso dan kopi dari kapsul kopi dalam mesin untuk kegunaan rumah atau profesional.
 5. Nestle
 6. Newchic
 7. Nikon : Nikon Corporation, yang juga dikenali sebagai Nikon, adalah syarikat multinasional Jepun yang beribu pejabat di Tokyo di Jepun yang mengkhususkan diri dalam produk optik dan pengimejan.
 8. Nilai University
 9. Nippon Paint
 10. Nissan

O

 1. O'reilly Auto Part
 2. Offspring Inc. :
 3. Omron Healthcare
 4. Ookyo
 5. OPPO
 6. Optimax
 7. OYO Rooms
 8. OUM

P

 1. Parkson
 2. Paypal :
 3. Pearlfeet
 4. PG Mall
 5. Pharamond Life 
 6. Phillips
 7. Pizza Hut
 8. PlayStation
 9. Pomelo
 10. Poplook : Menjual pakaian atas talian di Malaysia, menawarkan produk seperti baju kurung, pakaian muslimah, maxi, jubah, tudung, beg tangan, barang kemas.
 11. Property Guru
 12. Proton (Perusahaan Otomobil Nasional)

Q

 1. Qatar Airways :
 2. Qmomo : Ekspresikan diri dengan pakaian dalam. Butik pakaian dalam wanita atas talian Qmomo mempunyai lebih dari seratus koleksi untuk anda. Berdasarkan mood anda, seksi, manis, budak lelaki atau sukan, semuanya bergantung pada anda.

R

 1. Rad Power Bikes: Rad Power Bikes adalah jenama dan pengeluar basikal elektrik. Ditubuhkan oleh Mike Radenbaugh pada tahun 2007, dia adalah pemilik tunggal syarikat itu. Pada tahun 2015, Mike Radenbaugh bekerjasama dengan rakan sebiliknya, Ty Collins, untuk melancarkan semula jenama itu sebagai 'perniagaan langsung kepada pengguna' dengan model basikal elektrik pertama mereka, RadRover.
 2. Ready Refresh : ReadyRefresh® oleh Nestlé® adalah perkhidmatan penghantaran minuman dalam misi untuk memudahkan orang menjalani gaya hidup yang lebih sihat.
 3. Resume.io: Pembuat resume dalam talian percuma, membolehkan anda membuat Resume atau Surat Pengantar yang sempurna dalam 5 minit.
 4. Review Mentor: blog yang menerbitkan ulasan mengenai produk solekan dan panduan kecantikan.
 5. RHB Group Malaysia :
 6. Royal Canin: Royal Canin adalah pengeluar makanan kucing dan anjing dari Perancis. Anak syarikat Mars, Incorporated, syarikat ini juga melakukan penyelidikan mengenai perumusan dan pengujian keperluan pemakanan khusus anjing dan kucing.
 7. Rozel Maxiflex :

S

 1. Sage
 2. Saks Fifth Avenue
 3. Sama Pharma : Sama Pharma adalah syarikat di bidang farmaseutikal, produk kesihatan, nutraseutikal, pemakanan dan kosmetik.
 4. Sampoerna Academy : Sampoerna Academy adalah sekolah antarabangsa yang memartabatkan nilai-nilai Asia dalam pembelajaran.
 5. SamsungSamsung Electronics Co. Ltd. ialah salah satu daripada syarikat elektronik terbesar di dunia. Diasaskan di Daegu, Korea Selatan, ia beroperasi di 58 buah negara dan mempunyai lebih daripada 208,000 orang pekerja.
 6. Senheng : Senheng® Electric (KL) Sdn. Bhd. adalah salah satu kedai rantaian elektronik pengguna terkemuka di Malaysia. Kami mengendalikan lebih dari 100 kedai yang tersebar di seluruh Malaysia yang membolehkan pelanggan seperti anda menghubungi kami di mana sahaja anda berada.
 7. ShopeeShopee ialah platform e-dagang yang berpangkalan di Singapura di bawah Sea Group, yang ditubuhkan pada tahun 2009 oleh Forrest Li. Pembeli pertama ialah di Singapura pada tahun 2015, dan sejak itu telah diperluas jangkauannya ke Malaysia, Thailand, Taiwan, Indonesia, Vietnam dan Filipina.
 8. ShutterStockShutterstock adalah pembekal perkongsian fotografi, rakaman, muzik dan alat penyunting; ia beribu pejabat di New York City.
 9. Sime Darby Property : Sime Darby Property diwujudkan melalui penyatuan bahagian harta tanah di bawah bekas Golden Hope Plantations Berhad, Kumpulan Guthrie Berhad, dan Sime Darby Berhad.
 10. Singtel
 11. Siti Khadijah : sitikhadijah.com menawarkan barisan produk telekung dengan rekaan tersendiri.
 12. SK-IISK-II adalah jenama kosmetik Jepun yang dilancarkan pada awal tahun 1980-an berdasarkan sebatian yang diperoleh daripada ragi. Ia telah dimiliki oleh syarikat induk Procter & Gamble dan dipasarkan sebagai penyelesaian penjagaan kulit premium di Asia Timur serta Amerika Utara, Eropah dan Australia.
 13. Skyblua
 14. SkyscannerSkyscanner adalah syarikat kembara atas talian berpangkalan di Edinburgh, Scotland. Sejak November 2016 laman web ini dimiliki oleh Trip.com Group.
 15. Slumberland
 16. SocarSocar adalah perkhidmatan perkongsian kereta yang dikendalikan secara sistematik menggunakan aplikasi mobil.
 17. Southville-city : 
 18. SP Setia
 19. Squarespace
 20. Subaru : Subaru ialah bahagian pengeluaran kereta dan jenama konglomerat Jepun Fuji Heavy Industries. Subaru secara antarabangsa dikenali kerana penggunaan mesin boxer di sebahagian besar kenderaan mereka.
 21. Sunway City
 22. Sunway Lagoon : Sunway Lagoon ialah sebuah taman hiburan di Bandar Sunway, Subang Jaya, Selangor, Malaysia yang dibuka pada 29 April 1993. Sunway Lagoon terletak berjiran dengan pusat beli-belah Sunway Pyramid di utara, tempat penginapan Indah Villa di barat laut dan Sunway Hotel di timur laut.

Ke Atas

T

 1. Taiwan TradeTaiwantrade adalah pasar atas talian B2B (perniagaan ke perniagaan) yang membolehkan pembeli global menemui produk, pengilang, pemekal, pengeksport, dan maklumat yang berkaitan Taiwan.
 2. Taobao Mall atau TMallTmall.com, dahulunya Taobao Mall, adalah laman web berbahasa Cina menawarkan perniagaan runcit dalam talian kepada pengguna, berasal dari Taobao, yang dikendalikan di China oleh Alibaba Group.
 3. TCE Baby
 4. Tesco
 5. Texas Chicken Malaysia : 
 6. The Body Shop : Body Shop International Limited, didagangkan sebagai The Body Shop, ialah sebuah syarikat kosmetik, penjagaan kulit dan minyak wangi British yang diasaskan pada tahun 1976 oleh Dame Anita Roddick.
 7. Thundermatch
 8. Time
 9. TOP Detergent : 
 10. Toshiba
 11. Traveloka
 12. Tresor
 13. Triumph MalaysiaTriumph Malaysia menawarkan barisan coli dan seluar dalam yang selesa dan berfesyen untuk wanita segenap usia. 
 14. Tokopedia
 15. Tumi
 16. Tune Talk

U

 1. UCSI University :
 2. Under Armour : 
 3. Unicef : Tabung Kanak-kanak PBB atau lebih dikenali sebagai UNICEF merupakan badan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu yang memberi bantuan kemanusiaan dan perkembangan kepada kanak-kanak di seluruh dunia. UNICEF beribupejabat di New York.
 4. Unifi
 5. Uniqlo : Uniqlo Co., Ltd. adalah pereka, pengeluar dan peruncit pakaian kasual Jepun. Syarikat ini adalah anak syarikat milik penuh Fast Retailing Co., Ltd.
 6. Unirazak

V

 1. Vespa
 2. Vettons 
 3. ViewSonic : ViewSonic Corporation adalah syarikat elektronik multinasional Amerika Syarikat yang mengkhusus dalam teknologi paparan visual, khususnya paparan kristal cecair, projektor, dan Digital Whiteboards. Ia menyediakan penyelesaian dalam tiga pasaran utama: pendidikan, perusahaan, dan hiburan.
 4. Viu.com
 5. VIVO : Vivo Communication Technology Co. Ltd. adalah syarikat teknologi China yang dimiliki oleh BBK Electronics yang mengeluarkan telefon pintar dan aksesori telefon pintar di China, perisian dan perkhidmatan dalam talian. BBK Electronics juga memiliki Oppo, Realme dan OnePlus.
 6. Volkswagen : Volkswagen, dipendekkan kepada VW, adalah pembuat kereta Jerman yang diasaskan pada tahun 1937 oleh German Labour Front, kesatuan buruh Nazi, dan beribu pejabat di Wolfsburg. Ia adalah kemunculan utama Volkswagen Group, pembuat kereta terbesar oleh jualan di seluruh dunia pada 2016 dan 2017.

W

X

Y

 • YEOS
 • Yoodoo

Z

 • Zalora