Sepanjang usia Tedi bergelumang dalam kelas pengkodan, Tedi banyak berorientasikan kepada Model Berasaskan Objek (MBO). 1. Jadi perkara pertama yang terlintas dalam benak fikiran Tedi apabila diminta mereka satu projek berasaskan web dan menggunakan bingkai kerja .Net, adalah ASP.Net MVC.
 2. Namun apabila memikirkan pengalaman Tedi yang mengalami kesukaran untuk membimbing kekawan menggunakan MVC ketika menggunakan bingkai kerja Java dulu, Tedi tak jadi menggunakannya.
 3. Jika kekawan yang sudah biasa dengan MBO pun sesak nafas menguasai MVC, apatah lagi dengan mereka yang sudah terbiasa dengan pengkodan berstruktur dan Pembangunan Aplikasi Deras (PAD) yang mengutamakan kepada kod di belakang elemen.
 4. Jadi Tedi bertukar arah memilih ASP.Net Webform 4.0.
 5. Namun kini Tedi pula yang kesesakan, kerana masih terikut dengan kaedah MVC, hasilnya bingkai kerja yang Tedi hasilkan untuk projek kali ini agak bercelaru, seperti diri Tedi sendiri.
 6. Mungkin kekawan mahu tahu apa itu MVC?
 7. MVC adalah satu bingkai kerja yang mengasingkan pengkodan kepada beberapa bahagian mengikut fungsi-fungsi tertentu.
 8. MVC disebut Model-View-Controller mengasingkan logik kepada 3 bahagian utama iaitu:
  1. Model sebagai objek yang memegang nilai, 
  2. View sebagai medium yang memaparkan nilai, dan
  3. Controller sebagai pusat di mana semua logik berjalan.
 9. Tak mengapalah, Tedi akan usahakan juga kerana cikgu selalu berkata, "tiada yang mustahil, hanya imaginasi yang terbatas".