Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari 2019

5000 lukisan gua dibongkar di Mexico

Ahli arkeologi menemui hampir 5000 lukisan gua di timur-laut Bugos.Penemuan ini penting bagi pengkaji teknologi awal kumpulan2 pemburu pada zaman pre-Hispanic.Sebelum penemuan ini, manusia beranggapan tiada kumpulan manusia di Burgos pada zaman pre-Hispanic itu.Kesemua 4,926 lukisan dijumpai di 11 tempat berasingan.Terdapat 1 gua dengan 1,550 lukisan.Lukisan2 itu menggunakan pigmen warna merah, hitam, kuning & putih. (Macam bendera UMNO la pulak?)Tema utama lukisan adalah manusia, haiwan, serangga & seni abstrak. Ye ker abstrak? Entah2 diorang tak faham, terus tuduh itu lukisan abstrak.Penemuan ini mencadangkan kewujudan sekurang2nya 3 kumpulan pemburu di kawasan pergunungan San Carlos.Lukisan2 itu menggambarkan:senjata memburu, aktiviti seperti memburu, memancing & berhimpun (zaman purba pun boleh berhimpun, zaman sekarang yang moden ni, dilarang la pulak?)budaya amalan agamaastronomiKumpulan2 pemburu itu dikatakan berjaya mengelak daripada Sepanyol selama 200 tahun.Pengk…

Proton SAGA BLM tak boleh start kunci terkopak

Dengan nama Allah yang Maha Pemurah dan Maha Penyayang.Selawat dan salam buat Nabi Muhammad dan juga keluarga baginda dan juga para sahabat.Kisah ini berlaku pada hari Ahad yang lalu di mana kami berada di sebuah kedai hiasan konkrit di Nilai.Hendak dijadikan cerita semasa Master mematikan enjin kereta Proton SAGA BLM transmisi manual kami, kuncinya telah terkopak terbelah dua menampakkan isi perutnya berupa bateri dan litar elektronik. Master mencantumkan kembali kedua-dua belah kunci tersebut dan terus keluar kereta untuk urusan membeli hiasan konkrit untuk diletakkan pada pagar rumah kami yang akan diubahsuai kepada pagar bata.Setelah urusan dan tiba masa untuk kami pupang tiba-tiba sahaja kereta Proton Saga BLM IAFM 1.3 MT itu tidak mahu hidup.Ketika kunci dipulas semua peralatan elektronik hidup tetapi enjin langsung tak berbunyi apa, senyap sunyi macam tiada apa berlaku.Kalau bateri lemah mesti ada bunyi gak, tambahan alarm kereta dan hon semua okay, maka masalah bateri diketepik…

Blogging dengan ASUS ZenFone dan ASUS keyboard

Salam sejahtera kepada kamu.Alhamdulillah, kini berada di atas katil berbaring sambil menghadap ASUS ZenFone milik Mommy yang telah Tedi daftar akaun Google milik Tedi ke dalamnya sekaligus membolehkan Tedi mencoret kiriman buat interpretZZ.Walaupun agak janggal dengan sistem antaramuka dan papan kekunci jua sistem kamus yang disediakan oleh ASUS ZenFone ini, berjaya jugalah Tedi gunakannya untuk menaip beberapa patah perkataan.Tablet 7 inci ini menggunakan papan kekunci ASUS keyboard yang membolehkan pengguna mendaftar perkataan baru ke dalam kamus. Tedi berasa sistem daftar perkataan ini adalah sangat ketinggalan zaman berbanding dengan papan kekunci Google keyboard yang memberi cadangan perkataan berdasarkan kepada perkataan yang pernah digunakan oleh kita semasa menggunakan produk-produk mereka.Cadangan perkataan semasa menaip dalam aplikasi mobile adalah sangat kritikal bagi Tedi kerana ia mengurangkan taipan yang diperlukan bagi setiap ayat yang dikarang. Almaklumlah, pengguna a…

Nak balik Kelantan dah

Bismillahirrahmanirrahim. Assolatuwassalamu ala Rasulullah saiyidina Muhammad sollallahu alaihi wassalam wa ala alihi wa sohbihi ajama'in.Singgah Cleanpro Express dahulu ...Sekarang Tedi sedang menemani Master mengeringkan baju yang baru dibasuh Mummy tadi. Pada waktu ini jam menunjukkan pukul 2:19 pagi hari Khamis malam Jumaat.Tugasan mengeringkan baju kali ini kami laksanakan di Cleanpro Taman Seroja di Bandar Baru Salak Tinggi di Sepang di Selangor di Malaysia.Pemilihan Cleanpro sebagai pusat operasi pengeringan baju pada kali ini adalah sangat mudah! Kerana hanya Cleanpro sahaja (dalam pengetahuan Tedi) yang menggunakan duit syiling 50 sen, pusat dobi layan diri yang lain di sekitar kawasan perumahan kami menggunakan token. Penggunaan token ini agak membebankan kerana ada beberapa keping token lebih dalam simpanan kami yang sekarang kami tak tahu nak buat apa. Lebih baik kami gunakan sahaja duit syiling 50 sen yang melambak dalam simpanan kami daripada kami tukarkan duit kerta…

The Way Forward

Sekarang Tedi dan rakan sekolah sedang berada di Avillion Port Dickson.Kami ada modul bina kumpulan. Sekarang ini kami sedang dalam modul lukis mural bertajuk The Way Forward yang mungkin dalam Bahasa Malaysia bermaksud Jalan Ke Hadapan.Kami diberikan 36 kanvas kecil di mana kami perlu melukis satu per tiga puluh enam bahagian daripada sebuah lukisan besar.Setiap lukisan kecil dilukis oleh 2 orang.Cabaran utamanya adalah untuk memastikan setiap lukisan diwarnakan dengan tema warna yang sama. Gambar peralatan melukis warna air, pensil, kanvas lukisan, cawan, botol air mineral.
# 13 Mei 2018 jam 12:10 tengahari hari Ahad
# IMG_20180513_121043 20180513 201805
# Dirakam menggunakan kamera telefon pintar Xiaomi Redmi Note 5A
# Third Mile, Jalan Pantai, Avillion Port Dickson, 71000, Port Dickson, Negeri Sembilan, Taman Dato Haji Abdul Samad, 71000 Port Dickson, Negeri Sembilan. [peta lokasi] Selain itu terdapat cabaran lain seperti ada perubahan yang perlu dilakukan ke atas gambar asal.Tedi dan p…

Dinding inspirasi

Dinding putih bersih suci tidak menjana pemikiran kreatif kanak-kanak.
Itulah pesan seorang pakcik.
Dia menerima pesanan itu daripada seorang kawannya yang baru pulang dari luar negara.
Kawannya itu adalah ahli psikologi.
Ceritanya bermula apabila si kawannya itu melawat pakcik tersebut di rumahnya.
"Bersih dinding rumah kau ni""Ha'ah, tapi susah juga nak jaga, budak-budak tengah lasak, sibuk nak conteng sana-sini.""Baguslah macam tu, kau biarkan je mereka conteng. Dinding yang putih bersih macam ni, tak bagus untuk pemikiran kreatif mereka."
Berkat nasihat kawannya itu, pakcik itu mencanangkan idea yang sama ke mana-mana sahaja dia pergi. Terbaru, dia melancarkan aktiviti menconteng whiteboard di syarikatnya.


Dec 31, 2013

Hang Tuah vs Hang Jebat. Siapa salah?

Kawan-kawan kenal tak siapa Hang Tuah dan Hang Jebat?
Kawan2 pernah dengar kisah mereka bertarung di antara sesama sendiri kerana perbezaan ideologi?
Tedi pun berbeza ideologi dengan Master mengenai Tuah dan Jebat.Kenapa Hang Tuah berlawan dengan Hang Jebat?"Master, kenapa Tuah berlawan dengan Jebat? Mereka kan kawan baik?""Kerana perbezaan ideologi", jawab Master dengan yakin."Siapa yang salah, Tuah atau Jebat?""Erm, mungkin kedua-dua mereka tak salah. Tedi rasa siapa salah?""Mestilah Jebat, kerana dia derhaka.", Tedi segera menjawab dengan bersemangat seolah-olah semangat Tuah meresap ke dalam diri. Resam dalam dunia ini, penderhaka akan dibenci, namanya akan dicaci, aibnya akan ditelanjangi, dan keluarganya mungkin dibuang negeri."Jebat seorang yang setia, sebab itu dia melawan.", balas Master pula.Tedi termangu sebentar. Macam mana seorang yang setia boleh melawan? Melawan maksudnya derhaka, kan? Sungguh kontra kedua-dua …

Lingua franca

Apakah itu lingua franca?Lingua franca atau disebut li-ngu-a fran-ka yang Tedi fahami adalah bahasa perantaraan,Bahasa rasmi negara Malaysia iaitu Bahasa Malaysia sepatutnya menjadi lingua franka yang membolehkan kita saling berkomunikasi walaupun berbilang bangsa.Bahasa Inggeris kini menjadi lingua franca dunia yang digunakan di merata tempat - oleh itu amat penting untuk menguasainya supaya kita dapat bersaing dalam dunia moden.Bahasa Arab yang menjadi bahasa Al-Quran pula sepatutnya menjadi lingua franca kepada umat Islam. Lingua franka pada zaman kegemilangan Melaka. Pada zaman Tamadun Melaka, Bahasa Melayu adalah lingua franca yang membolehkan para penduduk, pedagang dan pendakwah berkomunikasi. Lingua franca di MalaysiaMelihatkan kepelbagaian etnik di Malaysia sekarang termasuk dek kebanjiran pendatang Myanmar, Nepal dan Bangladesh, mereka sepatutnya menguasai bahasa yang menjadi lingua franca untuk saling berkomunikasi.Malangnya ramai juga di antara mereka tidak memahami Bahasa Me…

Cabaran terbaru di padang golf Australia

Lupakan perangkap pasir, itu hanya halangan enteng.Selain perangkap pasir para pemain golf perlu melawan tiupan angin, kawasan belukar, kawasan hutan, kawasan tasik.Tetapi halangan terbaru ni memang unik! Semua pemain golf perlu cuba cabaran terbaru ini!Tapi Tedi cakap awal-awal la, Tiger Woods pun mungkin mati kutu untuk bermain di lapangan golf di Australia yang sungguh mencabar ini.  Sebab ramai sungguh kanggaru melepak di kawasan padang golf. Takkan nak halau ye tak? Mahu dibelasahnya nanti.Populasi kanggaru adalah 60 juta berbanding hanya 23 juta manusia, jadi kes seperti ini sepatutnya tidaklah pelik.Gembira sungguh naa, kaum kanggaru melepak di padang golf, hehe. Sungguh innocent. Sumber: Playing golf in Australia. Jun 16, 2013.

Pergi lebih jauh (Tedi duduk sini jerr)

Tedi selalu dengar iklan Shell yang menyatakan pemanduan mengikut had laju boleh menjimatkan minyak. Tedi malas nak percaya kerana Tedi memang tak berapa nak percaya propaganda para penjual ni.Semua produk mereka adalah hebat... cit...

Tedi: Master, selalu master gi keje pecut berapa KM/j?

Master: Mengapakah Tedi bertanyakan soalan itu?
Tedi: Saja Tedi tanya untuk merungkai beberapa persoalan yang bermain di minda.
Master: Selalu 100KM/j jer, itu pun dalam area MEX.
Tedi: MEX tu apa master?
Master: Maju Expressway. Ada orang sebut Highway KL-Putrajaya... Kenapa Tedi sibuk nak tau?
Tedi: sebab iklan tu kata kalau bawak ikut had laju boleh jimat.
Master: owh, betul la tu.
Tedi: ye ker Master?
Master: ha'ah. Kalo bawak 90KM/J kat MEX tu kita boleh pergi lagi 21KM. Kalau bawak 110KM/J lak kita akan hilang dalam 18KM.
Tedi: oooo.. betul la iklan tu ek?

Master: erm, nampak gayanya la. Lagipun master check gitu-gitu jer.

Master pun dah mengiyakan kebenaran iklan tersebut, maka benarlah ikla…

Apakah itu saham amanah?

Amanahsaham adalah pelaburan berkelompok di mana kita beli unit-unit saham daripada pengurus yang akan melaburkan duit tersebut ke dalam beberapa saham pilihan mereka.Amanah saham sangat mudah untuk dibeli dan dijual tetapi kita akan dikenakan bayaran oleh pengurus di atas perkhidmatan mereka.Pasaran saham adalah untuk pelaburan jangka panjang, jadi kecuali jika kita boleh laburkan duit itu untuk tempoh minimum 3 tahun, adalah lebih baik untuk kita simpan wang tersebut di dalam bank untuk mengelakkan kerugian.Perdagangan saham jangka pendek mendekatkan diri kita kepada kehilangan duit.

Puasa dan Diabetes

Amalan beribu tahun semakin dilupakan, dilakukan apabila hanya diwajibkan.Pengenalan: Artikel ini adalah berkenaan kepada puasa, namun akan menyentuh banyak tentang Vivix yang sedang Tedi selidiki. Hari ini seharian Tedi mengkaji mengenai Vivix, satu jenis makanan tambahan yang dikatakan bagus untuk melawan diabetes.Dan setelah Tedi gelintar laman sesawang di serata dunia, memang nampaknya banyak yang Tedi jumpa berkenaan keberhasilan Vivix menentang diabetes.Namun Tedi terus bersikap skeptikal kerana harga Vivix ni mahal, dan Tedi tak rasa Allah SWT ciptakan alam ini hanya untuk dinikmati oleh mereka yang kaya-raya sahaja. Tapi Tedi tentu sahaja akan mencubanya jika benar ia oleh membantu.Sikap skeptikal Tedi ini bukan sahaja didorong oleh harga Vivix yang mahal itu, tapi kerana ia dinaungi oleh Shaklee, sebuah syarikat dari Amerika Syarikat. Adakah Tedi anti-Amerika? Tidak juga, cuma Tedi lebih yakin yang syarikat dari sana lebih mengejar keuntungan.Apakah itu Vivix?Vivix melalui car…

Menu Buka Puasa Biskut dan Sup

Puasa pada tahun 2019 ini merupakan satu puasa yang agak bermakna bagi kami sekeluarga sebab Aina dah berusia 2 tahun. Budak perempuan ni pun dah pandai nak berbuka puasa walaupun tak puasa, dan mungkin Aina adalah ahli keluarga kami yang paling sibuk semasa berbuka puasa.Aina ni susah nak makan nasi. Lebih banyak nasi ditaburnya berbanding yang masuk ke dalam mulut dan perut.Aina juga hantu biskut, dan hantu sup. Dia memang suka makan biskut terutamanya biskut cream crackers. Sup bagi Aina adalah sebarang jenis kuah dan istilah itu agak tepat kerana orang putih memanggil kuah sebagai sup (soup).Pada hari pertama berbuka puasa pada tahun 2019 ni, punyalah banyak makanan atas meja (banyak untuk 3 orang makan), Aina tetap nak makan biskut. Lebih haru lagi dia nak sup, dan hasilnya... biskut cream crackers cecah sup tulang padu punya. Hari pertama berbuka puasa bersama, Aina mencipta menu berbuka puasanya sendiri iaitu biskut cream crackers dicicah dengan sup daging. Umur Aina pada masa i…

Nor Aina bayi 8 bulan 20 hari

Assalamu'alaikum semua. Lama Tedi tak jenguk interpretZZ ni setelah diberi kritikan oleh penganalisa Google bahawa interpretzz ini tiada kandungan. Apa maksud tiada kandungan? Ada 1000 lebih kiriman dalam interpretZZ ni... takkan tiada kandungan kot? Ada pendapat yang menyatakan bahawa blog interpretZZ ini terlalu banyak gambar berbanding teks seperti kesukaan Google. Ah pedulikanlah, suka hati Tedi lah nak kirim apa pun... Tedi nak bina interpretZZ ni untuk masa depan, supaya senang tengok balik gambar-gambar Aina dan ahli keluarga yang lain nanti. Sudah tentulah Tedi ada album peribadi yang boleh dikongsi kepada keluarga secara peribadi namun ia tiada cerita di mana, bila, peristiwa apa dan sebagainya.Gambar kolaj yang dijana Google Photos iaitu gambar Nor Aina semasa dia masih lagi seorang bayi berusia 8 bulan dan 20 hari. Gambar ini dirakam di Kota Warisan di Sepang di Selangor di Malaysia tetapi Tedi tidak dapat menjejak di kedai makan mana di Kota Warisan.Jarang kami makan d…

Kedah layak ke separuh akhir Piala FA

ALOR SETAR 10 Mei - Kedah melangkah ke peringkat separuh akhir Piala FA setelah menumpaskan PKNS dengan agregat 4-2 dalam aksi suku akhir kedua di Stadium Darul Aman, malam ini.Dalam perlawanan tersebut, Lang Merah yang sekadar seri 1-1 sudah cukup untuk melayakkan diri ke pusingan seterusnya selepas mempunyai bekalan selesa 3-1 ketika aksi suku akhir pertama di tempat lawan, sebelum ini. PEMAIN Kedah, Mohd. Amirul Hisyam Awang Kechik (tengah) dikawal pemain PKNS FC dalam perlawanan Piala FA di Stadium Darul Aman di sini, hari ini. - UTUSAN/FARIZ RUSADIO Tirai jaringan Kedah dibuka pada minit ke-16 apabila penyerang sensasi mereka, Jonatan Bauman bijak memanfaatkan hantaran lintang Fernando Rodriguez dari sebelah kiri pintu gol PKNS.Tersentak dengan jaringan itu, PKNS cuba bangkit bagi menghidupkan sisa peluang mereka untuk merapatkan jurang jaringan melalui beberapa percubaan menarik.Hasilnya, mereka berjaya meraih satu gol berpunca jaringan sendiri pemain pertahanan Kedah, Azmeer Yuso…

Gambar Klasik Masjidil Haram di Makkah al-Mukaramah

Ini adalah koleksi gambar lama Masjidil Haram yang Tedi terima melalui emailSaja Tedi masukkan dalam interpretZZ ni semoga dapat Tedi tengok kembali pada masa akan datang.Masjidil Haram adalah masjid di Makkah yang di dalamnya terdapatKaabah yang menjadi kiblat buat umat Islam. Tedi tertanya-tanya bangunan apakah yang berhampiran dengan Kaabah tersebut? Pada zaman sekarang sudah tidak kelihatan bangunan itu. Bagus juga kerana ia mencemari penampilan Kaabah. Gambar orang sedang bersolat di sekeliling Kaabah. Kelihatan bangunan-bangunan di kawasan bukit-bukau di sekitar Masjidil Haram. Gambar ini seperti kawasan Masjidil Haram dilanda banjir. Mungkin sukar bagi kita untuk menggambarkan bagaimana Makkah dan Kaabah boleh banjir sedangkan ia berada di kawasan padang pasir? Nampak gaya kita kena ada di sana untuk memahami keadaan sebenar. Gambar ini tampak menenangkan kerana Kaabah adalah bangunan yang menjadi tumpuan atau mercu tanda. Berbeza pada masa kini (tahun 2019 ketika kiriman ini dised…

Panorama di Kuala Pilah

Tak tahulah ketika ini Mommy dan Master nak ke mana? Tapi kalau melihat kepada papan tanda tu rasanya macam di Kuala Pilah, mungkin nak balik ke Felda Bukit Rokan Utara...Jika nak balik ke Felda Bukit Rokan Utara melalui Kuala Pilah, kita akan menuju ke kanan iaitu ke Tampin atau Melaka. Dari Salak Tinggi atau Seremban, kita akan melalui Taman Rekreasi Ulu Bendul sebelum menemui persimpangan ini.Ia adalah simpang empat tetapi lebih kepada simpang 3 sebab ada 1 lorong itu dilarang masuk dari jalan besar. Jika anda perhatikan di belakang papan tanda tu ada satu bangunan bertarikh 1965, menunjukkan Kuala Pilah ini memang ada mempunyai bangunan-bangunan lama yang masih digunakan dan rekaannya memang klasik.Gambar menunjukkan satu papan tanda jalan berlatarbelakang bangunan lama yang dibina pada tahun 1965.Arah kiri menuju ke:Bahau, sebuah pekan yang mempunyai stesen keretapi milik Keretapi Tanah Melayu Berhad yang menyambungkan landasan keretapi timur dan barat semenanjung Malaysia.KarakK…

Akses Residential Gateway Unifi

Tedi selalu juga masuk ke dalam Residential Gateway Unifi ni untuk setting wireless fidelity di rumah kami, terutamanya apabila Tedi merasakan bahawa TM unifi di kediaman kami ni tiba-tiba sahaja perlahan...Kami bukannya gunakan Unifi Mobile atau TM Net Unifi! Sebaliknya kami gunakan Unifi package 10-Mbps, sepatutnya laju berdesuplah kan?Kalau nak perlahan tu boleh sahaja dengan syarat bagi kami Unifi free, kalau setakat saluran siaran hyppTV free baik tak payah.Malam ni Tedi nak kena set WiFi semula supaya box IPTV HyppTV boleh akses internet. Selain itu Tedi sengaja nak putuskan talian internet dari Telekom Unifi kami ni manalah tahu ada makhluk bijak pandai yang menumpang capaian internet Unifi kami. Ini adalah beberapa langkah kenabuat yang perlu dilakukan untuk reset WiFi Unifi.Sambung ke rangkaian internet Unifi rumah andaBuka web browser dan masukkan link http://192.168.0.1Masukkan nama pengguna dan kata laluan dan loginJika anda tiada nama pengguna dan kata laluan, boleh cuba n…

Tangis Hantu Calciyum

Aina memang pantang nampak satu produk tenusu keluran Fernleaf bernama Calciyum. Fernleaf Calciyum ni adalah makanan berbentuk yogurt (dadih dalam Bahasa Malaysia) difokuskan kepada kanak-kanak.Mummy akan bekalkan Aina dengan satu Fernleaf Calciyum setiap hari Aina ke rumah pengasuhnya.Jika ke pasaraya TESCO Putra Nilai selalunya kanak-kanak perempuan berusia 2 tahun 2 bulan ni akan menangis meraung minta dibelikan Calciyum. Selepas diambil Calciyum masuk dalam troli dia sibuk nak pegang, kemudian sibuk nak buka Calciyum tu.Kadangkala Aina akan berhenti meminta apabila Master kata "tak boleh", tapi selalunya dia akan meraung juga selagi permintaannya tidak ditunaikan. Budak ni memang hantu Calciyum pantang nampak mesti berjurai air mata dramatis minta dibelikan.
# Gambar Nor Aina semasa berumur 2 tahun 2 bulan 8 hari menangis sebab minta dibelikan Calciyum # Sunday, 28 April 2019, 13:59 # COLOR_POP # Xiaomi Redmi Note 5A # TESCO Putra Nilai # Apabila di rumah pula Aina pantang …

Ganti Motor Kipas Radiator Proton Persona

Seperti hari-hari Isnin sebelumnya, kami bergerak menuju ke Kuala Lumpur menggunakan Lebuhraya Utara Selatan iaitu Lebuhraya Seremban-KL.Tetapi tidak seperti biasa, Master tiba-tiba sahaja tiada mood untuk memandu laju, Master hadkan kelajuan hanya kepada 80 kilometer sejam.Seperti biasa, kami akan tersangkut dalam kesesakan jalanraya sebaik melepasi Plaza Tol Sungai Besi.Tidak seperti biasa, Master kali ini memilih lorong tengah berbanding lorong kanan.Seksyen: Enjin kereta Proton Persona mati tengah lebuhraya | Tunggu lori tunda panel Takaful Ikhlas | Kos Ganti Motor Kipas Radiator Kereta di JDMH Autoservices Puncak JalilEnjin kereta Proton Persona mati tengah lebuhrayaTiba-tiba sahaja enjin kereta Proton Persona Elegance kami mati di tengah jalan.Master hidupkan semula enjin, enjin kereta dapat dihidupkan tetapi mati semula.Master melihat tolok suhu dan mendapati suhu enjin kereta berada tahap maksimum. Sebab itulah enjin kereta mati.Master pernah mengalami masalah yang sama semasa…

Laksa Ikan Sekoq Tip Top Langkawi

Salah satu tarikan di Pulau Langkawi adalah makan laksa di tepi pantai di Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LIA). Ia membenarkan kita untuk makan laksa sambil tonton kapal terbang berlepas dan mendarat sambil memerhatikan keindahan pemandangan tepi laut.Jenama laksa terkenal di Pulau Langkawi di Kedah di Malaysia adalah laksa ikan sekoq di mana sekoq adalah sebutan bagi perkataan "seekor" dalam loghat utara. Secara ringkasnya ia bermaksud lebih kurang laksa beserta seekor ikan.Sebagai penggemar laksa, adalah menjadi satu kemestian untuk Master mencuba laksa yang gah diperkatakan ini. Komennya, erm macam tak berapa nak ingat rasa laksa tu macam mana... hahaha... boleh kata.. biasa-biasa sajalah. Gambar sebuah kapal terbang mungkin kapal terbang AirAsia sedang terbang di ruang udara Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi (LIA).
# Monday, 29 August 2016, 18:30 # 20160829 # 20160829-1759-langkawi (27)-EFFECTS.jpg # Kamera Digital SONY ILCE-5000 # Jalan Kuala Muda, 07100 Lang…

Kolaj Terkini Aina

26 Apr 2019 12:36 # DSC_7184-COLLAGE # Xiaomi Redmi Note 5A
# Di Nando's Chicken Nilai # Cuba baju raya kanak-kanak # Minum air susu kotak di taman permainan # Di kenduri kahwin kawan Mummy # Di Suneeta Seafood # Duduk dalam bakul kain sambil berangan minum sup # cuba baju raya kanak-kanak putih # Tunggu Mummy beli barang kemas di Kuala Pilah # Baca buku #
Gambar dirakam menggunakan telefon pintar Xiaomi Redmi Note 5A.
Kolaj ini dijana secara automatik oleh aplikasi Google Assistant pada 1 Januari 2019 jam 11:00 malam hari Selasa.

IMG_20181207_230027-COLLAGE.jpg 2019-01-01-2300 # kuda mainan merah di Klinik Dr Siti Kota Warisan # makan nak suap sendiri # baju belang kanak-kanak riang # Kota Belanda Pulau Pangkor # Arca besi singa Victor di Sunway Velocity Mall # makan malam baju ungu # selfie dengan patung sumbat kucing untuk kanak-kanak tanpa bulu # tarik kerusi untuk makan # posing sambil tunggu Mommy balik kerja Hasil pendapatan iklan semalam ialah USD$0.08, Tedi memohon bantuan kawa…

Kasut Badminton ASICS Terbaik 2018

Karangan Tedi kali ini adalah mengenai kasut badminton ASICS yang termasuk dalam kumpulan kasut terbaik dunia yang boleh kita intai pada tahun 2018 ini.ASICS adalah sebuah syarikat multinasional Jepun yang menghasilkan alas kaki (kasut dan sebagainya) dan peralatan sukan yang direka untuk pelbagai jenis sukan umumnya untuk tahap harga mahal. Nama ASICS adalah singkatan kepada ayat latin, "anima sana in corpore sano", yang bermaksud "Kesihatan rohani dari kesihatan jasmani".Kasut Badminton Terbaik LelakiPara peminat kasut ASICS boleh berbangga apabila terdapat 2 pasang kasut badminton ASICS yang termasuk ke dalam kategori kasut badminton terbaik lelaki iaitu ASICS GEL-Rocket 7 Volleyball Shoe dan ASICS GEL-Upcourt Indoor Court Shoe.Tedi pernah hantar satu karangan pasal kasut badminton ASICS GEL Rocket 7 pada bulan Mac 2017, dan tak sangka sampai sekarang ia masih menjadi pilihan nombor 1 kasut badminton di dunia.Di bawah adalah review mengenai kedua-dua kasut ASICS…

Menara TM dan TM Annexe 1 dan TM Annexe 2

Tedi membesar bersama kenangan di sekitar Menara TM dan TM Annexe 1 dan TM Annexe 2. Tidak dapat Tedi lupakan bagaimana Menara TM gah di kawasan Jalan Pantai Baharu ketika kawasan Kerinchi masih belum dipanjat bangunan-bangunan tinggi. Malangnya pada zaman itu kamera digital adalah sesuatu yang eksotik. Laman ini akan menyimpan beberapa foto menara-menara tersebut sekadar apa yang ada.Menara TM, Bangsar juga dikenali sebagai Menara Rebungdi kalangan peminat filem Avengers ia dikenali sebagai Stark Tower kerana rekaannya yang hampir sama dengan rekaan menara filem superhero tersebut.TM Annexe, Bangsarterdapat 3 menara di mana 2 daripadanya milik TM, iaitu TM Annexe 1 dan TM Annexe 2menara yang ketiga itu jika namanya mungkin Annexe 3 telah terbengkalai, dan kemudiannya disiapkan dan diduduki oleh Hotel Pullman Kuala Lumpur Bangsar.Persekitaran Menara TM, TM Annexe 1 dan TM Annexe 2Koleksi gambar: 19 Februari 2019 | 28 September 2016: Puncak Rebung11 Disember 2011 | 16 Julai 2011Kedu…

Kiriman Berkaitan