Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Mei, 2013

Teka-teki IKIM.FM

Sudah lama tak berteka-teki niTadi Tedi dengar radio IKIM.FM, dia bagi teka-teki. Tedi nak log apa yang Tedi ingat. Sumber: http://syamilamarlan.blogspot.my/2011/10/teka-teki_13.html Surah apa tiada huruf "MIM"?al-KautsarSiapa Rasul Ulul-Azmi?Nuh alahissalamIbrahim alaihissalamMusa alaihissalamIsa ibnu Maryam alaihissalamMuhammad sollallahu alaihi wassalam.Siapa sahabat yang dimakbulkan doa?Saad ibnu Abi WaqasBerapa surah dalam al-Quran?114 surahSurah apa yang setanding 1/3 al-Quran?Al-IkhlasApa seruan yang sama yang dibawa oleh semua Nabi?"Wahai kaumku, sembahlah Allah, sesungguhnya tiada Tuhan yang sebenar melainkan dia"Siapa sahabat yang kematiannya menggegarkan Arasy?Tak ingat... Itu saja, banyak lagi, tapi itu saja yang Tedi ingat.

Teka Teki IKIM.fmkoleksi teka teki ikim

Tiba masanya Tedi kemas label-label ni?

Berserabut pula tengok label-label yang tunggang-langgang ni Dulu2 tak rajin update blog. Sekarang ni banyak pulak post. Tak tahu la apasal?

Minat membaca pun dah semakin banyak.. dulu2 baca pasal teknologi jer, sekarang banyak dah ambil tahu mengenai dunia politik, alam haiwan, alam sekitar & yang terbaru ialah paleontologi.


Tedi semakin rajin membaca Bila dah banyak membaca, banyak la nak komen, tapi komen dalam diari Tedi sendiri jer la, maka bercambahlah posting (hantaran?) Tedi dalam interpretZZ ni.

Label pun dah semakin banyak, jadi Tedi rasa dah tiba masa untuk susun semula apa yang patut. Mungkin kena guna label umum jer kot?

Label-label yang Tedi bercadang nak gunakan selepas ini (mengikut susunan abjad) :agama Islamaktivitialam sekitarBahasa Malaysiahaiwaniklanjalan-jalanlirik laguluar negarapaleontologipapan tandapolitik Itu semua label-label umum, kalau yang melibatkan Tedi dan keluarga, Tedi letak la : Tedi berpuisiTedi dan kawan-kawanTedi DIYTedi mengkaji Banyak juga…

Grumpy Cat sedia untuk berlakon dalam filem sendiri

Grumpy Cat, ratu kucing muram Facebook, nampaknya sudah bersedia untuk mempunyai filem sendiri.Wah wah wah, nampaknya kawan Tedi, Grumpy Cat sang kucing muram bakal bergelar pelakon. Udahla jadi pelakon, filem tu mengenai dirinya sendiri.Pemenang anugerah 2013 Meme of the Year di Webby Awards itu khabarnya sedang diintai syarikat produksi Broken Road melalui projek yang disusun bersama pengurus2 beliau (siap ada pengurus2, sungguh otai!)Grumpy yang dipanggil Tardar Sauce oleh pemiliknya akan diberi kuasa bercakap ala-ala Garfield. (Tedi love Garfield si kucing gemuk!)"Hanya bermula sebagai gambar kucing, namun anehnya ia mempunyai imej yang penuh jenaka." ~ Todd Garner daripada Broken Roda."Kami jangka akan dapat mencipta satu jenaka keluarga yang hebat di sekitar karekter ini."Tarikan Grumpy tak boleh dinafikan, dia punyai 930000 "likes" dalam Facebook, 120000 orang melanggan akaun YouTube-nya. Dinamakan sebagai kucing paling berpengaruh oleh MSNBC dan …

Obor-obor ancam bekalan ikan dunia

United Nations (UN) memberi amaran penangkapan ikan yang berlebihan di Mediterranean telah menyumbang kepada peningkatan bilangan obor-oborObor-obor turut menyumbang kepada pengurangan bekalan ikan.UN menyeru manusia untuk menggunakan obor-obor sebagai makanan, dalam ubat-ubatan dan dalam kosmetik.Satu kajian oleh UN Food and Agriculture Organisation (FAO) di Rom berkata penangkapan ikan berlebihan telah meningkat bilangan obor-obor kerana ia telah mengeluarkan pemangsa utama mereka dari rantai makanan.Dalam "lingkaran setan", obor-obor seterusnya memakan larva ikan dan anak-anak ikan "dan seterusnya mengurangkan populasi ikan," kata laporan itu.Ia menegaskan bahawa stok ikan masih belum pulih daripada lonjakan obor-obor ungu muda Pelagia di Adriatik pada 20-30 tahun yang lalu.Laporan itu menunjukkan faktor-faktor lain yang mungkin menyumbang kepada peningkatan bilangan obor-obor selain penangkapan ikan yang berlebihan, termasuk pemanasan global dan peningkatan baj…

Bungkusan rokok berjenama akan dilarang

Pembungkusan rokok seragam oleh Ireland meniru langkah Australia
Ireland mungkin akan menjadi negara kedua untuk menguatkuasakan pembungkusan rokok tanpa disertakan jenama. Langkah ini akan menyebabkan semua bungkusan adalah seragam tanpa jenama, tanpa tanda niaga dan juga tanpa gambar. Setakat ini hanya Australia yang menggunakan pendekatan itu.
Lebih 5200 rakyat Ireland mati setiap tahun kerana rokok Industri tembakau Ireland mengutuk langkah itu dengan alasan penjualan tembakau haram akan meningkat dan memberi kesan buruk kepada ekonomi.
James Reily, Menteri Kesihatan Ireland menegaskan keputusan itudiambil setelah meneliti fakta-fakta berikut: industri tembakau perlu rekrut 50 perokok baru setiap hari untuk kekalkan kadar merokok semasa.78% perokok dalam tinjauan mula merokok seawal umur 18 tahun menunjukkan industri tembakau fokus kepada kanak-kanak untuk gantikan perokok yang berhenti atau telah mati.Pembungkusan seragam akan hapuskan 1 kaedah promosi rokok, dan diharap dapat mengu…

Tedi dalam mode scanner

Temani Master di pejabat sambil tolong dia buat kerja Hari ni Tedi teman Master di opis dia.
Tedi ikut Master sebab Mommy pergi Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) untuk hantar adik dia.
Adik Mommy daftar matrikulasi ekonomi di sana.

Master duk pulun dengan kerja2 dia. Dia pun minta tolong Tedi.
Tedi jadi scanner, cari semua maklumat yang relevan dengan kerja Master.

Siapa kata kerja depan komputer tak penat? Stress pun ada! Wah, penat juga kerja Master ni, nak kena baca banyak material.
Lepas tu kena decide mana yang boleh digunakan.
Lepas tu nak kena try lak boleh jalan tak material yang digunakan.

Kalau tak jalan? Ulang la semua tu semula. Pening la kepala Tedi macam ni.

Oh! Bulatnyaaaa Bumiiii Iniiiiiiii

Oh! Bulatnyaaaa Bumiiii Iniiiiiiii
Tedi sekor jer follow blog ni, hehehe.

http://ohbulatnyabumi.blogspot.com/

Buta Mata

Master kongsikan nasyid yang dia suka semasa waktu dia kecilTajuknya "Buta Mata", namun Master tak ingat siapa yang nyanyikan.Kalau ikut Google & Bing.com, nasyid ni dinyanyikan oleh kumpulan nasyid Nada MurniYang ini versi dinyanyikan semula oleh kumpulan nasyid SaffOne dalam album "Di Syurga Menanti". Lirik "Buta Mata" dan pemahaman TediButa mata, tak nampak jalan di dunia Kerana tidak nampak cahaya Tidak tahu ke mana hendak dituju Ke hilir atau ke hulu?
Selamatlah di dunia fana ini Bila mana mata tidak buta Melalui pengalaman diri kerana jalan itu sudah biasa
Pelik betul 3 rangkap di atas ni sebab ia mention "mata tidak buta" tapi ayat "melalui pengalaman diri kerana jalan itu sudah biasa" tu macam untuk orang buta?Setelah sekian lamanya, akhirnya Tedi faham bahawa walaupun buta, tak tahu mana nak tuju, tapi kita masih selamat sebab kita dah biasa dengan jalan yang dilalui & ada pengalaman semasa masih belum buta.

Ada pedoman yang …

Bermula dari awal atau teruskan?

Susahnya kerja sekolah yang Cikgu Pogy bagi ni sehingga benar-benar menekan jiwa.

Lepas tu ada kawan maklumkan yang kerja sekolah Tedi sebelum ni ada masalah dan perlu disemak semula.

Ketika ini Tedi dihimpit oleh 2 persoalan:

Perlukah Tedi berhenti dan mulakan semuanya daripada awal? Perlukah Tedi teruskan dengan apa yang telah dimulakan, walaupun masih tak nampak cahaya di hujung terowong?

Brand New KJ

Dalam ramai2 menteri, Master kebelakangan ni excited dengan menteri KBS yang baru ni.
Master cop dia sebagai "brand new KJ".
Kenapa? Master tak nak komen lak. Pandangan peribadi dia jer.
Apa2 pun semoga YB Khairy berubah jadi lebih baik, kawan dengan orang baik2, jangan pilih bulu & jadi menteri untuk semua.
Juga Master pesan, jangan jadi macam Shabery Chik yang mula2 je panas membara, akhirnya suam2 kuku.



Bacaan mengenai Khairy Jamaluddin:

en.wikipedia.org: Khairy Jamaluddin


Tedi mengkaji Anjing Jadian

Anjing Jadian? Apakah itu Anjing Jadian? Kalau Serigala Jadian tu pernah la Tedi dengar. Hari ini seekor kawan Tedi menghantar sepucuk email. Dia mengkhabarkan mengenai Anjing Jadian. Tak pernah Tedi dengar pasal Anjing Jadian ni, maka Tedi pun melakukan sedikit penyelidikan.
Bukan sekadar cerita biasa, kawan Tedi lampirkan gambar2 untuk menyokong cerita ini. Beberapa carian yang Tedi lakukan menjelaskan bahawa Anjing Jadian (Weredog) sebagai:"Suatu makhluk yang boleh berubah bentuk daripada anjing kepada manusia dan sebaliknya." ~ http://en.wiktionary.org/wiki/weredog"Anjing jadian adalah kata nama merujuk kepada sejenis setengah manusia, setengah spesis anjing. Apabila tidak dilihat, anjing itu akan menjadi manusia biasa, tetapi apabila ia dilihat, ia akan bertukar menjadi watak seperti anjing. Ia mungkin hasil daripada pengacukan manusia dengan anjing. Terdapat kira-kira 1,000 daripada mereka di dunia, dan mereka mungkin anda atau saya. Ciri-ciri Anjing Jadian adala…

Bestnya dapat jadi tetamu Allah

Master kata, "Bestnya kalau dapat pergi Makkah."

"Kenapa best?", tanya Tedi sambil ngadap tab, main candy crush.

Tedi pun pandai main candy crash tau, bukan Mommy jer reti main. Walaupun jari Tedi ni besar, selamber jer Tedi dapat "delicious".

"Best la, dapat jadi tetamu Allah."

"Dah tu kenapa Master tak jadi tetamu Allah?"

"Takde duit lagi nak pergi.", jelas Master.

"Kenapa perlu ada duit? Start kereta tu, pergi je la.", Tedi bangkang hujah Master itu. Alasan jer semua tu, nak kena naik kapal terbang konon...

"Eh eh Tedi ni, bukannya dekat, kena pergi naik kapal terbang!"

"Itu la Master, yang jauh sibuk nak pergi, yang dekat tak nak pergi!"

"Yang dekat?", Master buat juling-juling lak, kononnya tak faham la tu.

"Surau tu ha, pergi je la jemaah kat sana, jadi tetamu Allah jugak la tu."

Master senyap & terus blah. Benarlah kata Dr. Mahathir, "Melayu mudah lupa." Eh, ada ke…

Ucapan di antara Allah & Nabi Muhammad S.A.W.

Master cerita pasal Israk Mikraj tadi, dia dapat daripada khutbah minggu lepas.


Rupa-rupanya bacaan tahiyyat yang manusia Muslim duk baca dalam solat itu adalah ucapan2 di antara Rasulullah sollallahu 'alaihi wassalam dan Allah subhanahu wa ta'ala.

3 ucapan itu ialah:
Ucapan Nabi Muhmmad sollallahu 'alaihi wassalam kepada Allah subhanahu wa ta'ala Adab Nabi Muhammad sollallahu 'alaihi wassalam apabila berbicara (berdoa) dengan Allah subhanahu wa ta'ala dimulakan dengan puji-pujian.

 Allah subhanahu wa ta'ala menyambut dengan ucapan salam Adab kita ketika berdoa juga perlu diserta selawat & salam ke atas Nabi Muhammad sollallahu 'alaihi wassalam.
 Kemudian Nabi Muhammad sollallahu 'alaihi wassalam ucap salam lagi & tak lupa salam untuk hamba2 Allah yang soleh sekali Komen Tedi pasal 3 ucapan tahiyyat ni:Sungguh menakjubkan! Walaupun itu adalah dialog di antara Allah subhanahu wa ta'ala dan Nabi Muhammad sollallahu a'laihi wassalam, na…

Rahsia Perang Jamal Yang Wajib Kita Tahu

Tadi semasa Tedi baca forum di http://komuniti.iluvislam.com/topic/24095-saidatina-aisyah-binti-abu-bakar-as-siddiq/, Tedi tertarik dengan komen ini & berhajat untuk berkongsi. Walaupun artikel ni dah lama, Tedi akan cuba segarkan semula.

Sayangnya tiada link kepada sumber asal. Takper la, Tedi post dulu, nanti Tedi cuba cari siapa Hafiz Firdaus Abdullah ni.


Rahsia Perang Jamal Yang Wajib Kita Tahu Pendirian Aisyah Dan Para Sahabat Di Sebalik Perang Jamal Oleh: Hafiz Firdaus Abdullah


Dalam artikel Zainab bin Ali, saksi Peristiwa Karbala, dinyatakan bahawa:

“……Dia (Zainab) telah menyaksikan peristiwa pemberontakan Jamal yang diketuai oleh Siti Aisyah binti Abu Bakar menentang ayahnya (Ali bin Abi Thalib), yang mengorbankan sehingga sepuluh ribu orang Islam, termasuk para sahabat……”
Kenyataan di atas adalah versi Syi‘ah yang masyhur tentang Perang Jamal. Kenyataan ini memerlukan penelitian semula: Benarkah Perang Jamal adalah satu gerakan pemberontakan ke atas Ali yang diketuai ol…

Imam Muda Asyraf di Xinjiang

Periksa Twitter tadi, nampaknya tuit Imam Muda Asyraf di Xinjiang agak menarik.Meh Tedi abadikan sedikit, boleh jadi bacaan di masa depan.
Terima kasih Imam Muda Asyraf untuk maklumat berguna ni.








Orang Malaysia bodoh sombong, taknak fahami kami!

Apa nak jadi dengan kaum manusia di Malaysia ni?
Duk anggap bumi Malaysia ni harta benda diorang sehingga mengabaikan kemaslahatan kaum haiwan.

Tidakkah mereka sedar mereka berkongsi bumi ini dengan haiwan2 yang telah lama mendudukinya?

Bulan ini sahaja, Tetot memaklumkan Tedi mengenai amukan Sang Gajah di seluruh Malaysia. Berita mengenai Sang Gajah ini juga boleh dibaca di akhbar melalui tajuk2 seperti:
Kuantan: Dua jam pindah gajah liarKota Tinggi: Gajah ceroboh kebun penduduk.Kuantan: Perhilitan tunggu masa sesuai tangkap gajah Apabila baca berita itu, sungguh menyakitkan hati. Rata2 manusia salahkan Sang Gajah kerana "ceroboh" kawasan manusia. Tolong sikit... Manusia yang menceroboh tempat kami! Telah lama kami hidup aman damai di bumi Malaysia ini, tiada masalah apa pun.

Tapi kaum manusia pendatang ini datang ke bumi ini & kini claim Malaysia ini mereka yang punya?

Kami beri amaran kepada manusia. Bertolak-ansur dengan kami atau terima padahnya! Pelihara alam sekita…

Akhirnya orang Amerika juga jadi hero!

"Akhirnya orang Amerika juga jadi hero!"

Itulah ulasan pendek Master apabila habis tonton "The Last Samurai" di RTM 2 semalam. Mungkin kerana kecewa nilai sejarah dalam filem itu terlampau murah.

Apa kisahnya dalam filem "The Last Samurai" lakonan Tom Cruise ini? Sila la baca sendiri di Wikipedia (En): The Last Samurai.


Apa yang Master tau pasal Samurai terakhir di Jepun adalah:

mereka tak terlibat dengan orang Amerika Syarikat.mereka hidup dengan aman di sebuah kampung terpencil dikelilingi sawah padi, di mana jalan masuk ke kampung itu amat terkawal.mereka tidak hanya bergantung kepada pedang dan panah. Mereka ada banyak teknologi lain seperti bom asap & bom tangan.mereka tidak berperang secara berdepan kerana bilangan mereka sedikit, sebaliknya mereka menggunakan kaedah gerila.mereka kalah akibat pengkhianatan orang dalam yang memberi kedudukan kampung mereka kepada kerajaan Jepun & akibat taktik mereka sendiri tidak melarikan diri seperti biasa…

Komik, novel, buku & akhbar.

Sudah lama Tedi tak komen pasal buku2 yang Master baca.
Nanti kalau ada masa Tedi nak intai2 jugak buku apa dia baca.

Mommy? Mommy banyak baca novel jer. Pastu dia percaya lak cerita dalam novel tu. Ish ish ish.
Kalau dia nangis, lagi la klaka.

Nak citer pasal novel yang Mommy baca ni memang la jenuh, tapi standard la orang perempuan kan, baca novel jiwang2 karat.

Mommy borong novel Norhayati Berahim & NB Kara Sdn Bhd. Tiap2 tahun bergambar dengan NB tap tahun ni tak pulak.
Novel2 karya Ahadiat Akashah khabarnya Mommy tak suka sebab terlampau sempurna watak2 rekaan beliau.

Master Master dah tak baca buku2 novel tu. Tapi dulu dia ada cerita pasal 1 novel sedih bawah Creative Enterprise Sdn Bhd mengisahkan mengenai seorang budak cacat (lembab kot?). Novel tu jer pernah buat Master nangis. Sayangnya Master tak ingat tajuk novel tu.

Novel2 yang Master baca dulu kebanyakannya novel2 berat yang perlukan kita berfikir panjang untuk hadam.

Bahasa zaman dulu pun berbeza daripada sekarang, …

Kajian: Misha Omar mendahului ...

Kuat juga pengaruh Misha Omar ni.
Tedi mencari "Omar", tapi keputusan yang Tedi dapat ialah:

Misha Omarangin syurgamisha omar mp3lagu misha omarangin syurga mp3lagu baruangin surga lirikFizo OmarOmar BorkanUngku OmarPoliteknik Ungku OmarNoh OmarWahid Omar Dalam ramai tu Tedi pernah dengar Misha Omar, Politeknik Ungku Omar dan Noh Omar.
Omar Borkan Siapa pula Omar Borkan?  Rupa2nya dia model/pelakon Arab Saudi yang kena tendang keluar dari Arab Saudi sebab terlalu "seksi"? Kalau betul la berita ni, Tedi tak memahami orang Arab Saudi. Nabi Yusoff alaihissalam pun tampan juga sampai difitnah. Tapi tampan itu bukan satu dosa, kan? Tapi tak tau la kalau mereka ambil kira kerja Omar Borkan ni sebagai model? Erm, Tedi tak kenal dia, so tak nak komen la. Wahid Omar Wahid Omar ni macam ada dengar2 sikit la kebelakangan ni. Rupa2nya dia dalam kabinet PM Najib Razak. Berita pasal dia boleh baca dalam "Presiden Maybank Abdul Wahid Omar dilantik Menteri di JPM bagi Unit Pe…

Kucing Hitam

Seekor kucing hitam berlari menuju dikau penuh manja menggesel ia kedua-dua kakimu ubati duka dalam jiwa

dan kucing hitam itu pernah menuju dikau penuh manja mengiau kelaparan ia meminta makanan sedikit cuma
namun kau tidak peduli kau pukul kau hina ia amat benci rasa hatimu marahmu membara di jiwa
tapi lain ceritanya apabila kau berduka hadir ia kepadamu penuh manja mengiau ria ubati duka dalam jiwa seolah tahu rasa hatimu tak pernah dendami perbuatan lalu
tidakkah kau sedar? ia seekor kucing hitam bernyawa makhluk Allah perlu dijaga

Tedi cuba Webfilter Pro

Tadi nak dijadikan cerita, Tedi telah termasuk ke laman yang tidak sepatutnya.

Laman itu bertajuk, "Diana Nasir bukan penyebab Fizo Omar putus cinta"Disebabkan tak nak pisang berbuah dua kali, Tedi ambil langkah pasang WebFilter Pro.Sekarang tengah test jadi tak? Sebab Tedi nak yang auto, bukan yang manual.Penggera ADT berbunyi beep sekali-sekala.Sekalip-sekala juga la Tedi intai tingkap.Sebab Master telah kehilangan sandle beliau.Tanda pagar: langkah syabas beach resort kota kinabalu. cara membuat produk kosmetik sendiri. kinarut mudah dapat duit menjadi jutawan agoda. kk cari narathiwat pendapatan air pasang plu penang, songkhla, peluang berita daftar pakat kasih.

Debu bulan daripada ekspedisi Apollo 11 ditemui semula.

Tabung2 uji yang mengandungi sampel debu bulan ditemui semula di sebuah gudang makmal di California setelah "hilang" selama 40-tahun.Sampel2 itu rupa2nya tersimpan dalam storan tanpa disedari sebelum disedari seorang pengarkib di Lawrence Berkeley National Library.Angkasawan dari ekspedisi Apollo 11, Neil Armstrong & Buzz Aldrin yang bertanggungjwab mengumpul sampel itu.Debu2 itu sepatutnya dihantar semula kepada NASA selepas Space Sciences Laboratory menghabiskan ujikaji mereka, sebaliknya "tersadai" di stor.NASA telah menyerahkan 68-gram material bulan untuk dikaji tetapi hanya 50-gram dikembalikan.Sampel yang baru dijumpai semula itu hanya seberat 3-gram & telah dikembalikan kepada NASA.Lost Apollo 11 moon dust found in storage By Megan Gannon Published May 25, 2013 Space.com Read more: http://www.foxnews.com/science/2013/05/25/lost-apollo-11-moon-dust-found-in-storage/#ixzz2UKA6URvE

Google memetakan Kepulauan Galapagos

Kepulauan Galapagos:rumah kepada kura-kura terbesar di dunia.lokasi yang menjadi inspirasi kepada Teori Evolusi Darwin.Google sedang bekerja keras untuk memetakan setiap inci kepulauan itu sama ada di atas atau di bawah permukaan laut.Pemetaan ini dilakukan untuk membolehkan pengguna Google Street View melihat panorama di Kepulauan Galapagos.Google berkerjasama dengan Charles Darwin Foundation dan Galapagos National Parks Directorate.Para pendaki yang diupah Google membawa peralatan Street View Trekker seberat 42-pound yang disandang di belakang.Kamera yang sama tetapi dengan versi kalis air digunakan untuk merakam kepelbagaian hidupan laut di sekitar kepulauan itu sebagai sebahagian usaha Catlin Seaview Survey.Google Maps Galapagos Islands Above And Below The Water .


.. memetakan wilayah NKRI .. peluang dan usaha serta rahsia ayah Edy pertingkatkan potensi unggul anak sejak dini .. Potensi Waja Malaysia contact .. No. 15, Jalan Utama 1/15, Taman Perindustrian Puchong Utama, Puchong, 4…

BMW Pininfarina Lusso Gran Coupe diperkenalkan.

Ia tidak cantik dan tidak segar. BMW nampaknya masih ketandusan gaya!
BMW & syarikat rekabentuk Pininfarina dari Itali bekerjasama untuk perkenalkan kereta konsep baru di di Concorso d’Eleganza Villa d’Este 2013. Rekaan digelar Lusso Gran Coupe membayangkan bagaimana kereta 8-Series BMW akan kelihatan nanti (jika mereka nak buat la).Kereta ini kelihatan mengambil ciri2 model BMW sedia ada:rekaan dalaman serupa dengan rekaan dalaman M6enjin V12 bi-turbo dari model kereta saloon 760i.Rekaan Lusso ini dikritik kerana BMW terlihat tidak memberikan sepenuh kebebasan kepada Pinifarina untuk merekabentuk kereta itu. Seperti pengetahuan umum, kereta Itali terkenal dengan rekaan menarik. Lawati laman ini untuk melihat rekabentuk keseluruhan BMW Pininfarina Lusso Gran Coupe 2013.

Pertembungan 3 planet boleh dilihat dengan mata kasar

Berita gembira untuk semua skywatchers!

Penduduk Bumi berpeluang menyaksikan pertembungan 3 planet di langit Barat Daya.Planet yang terlibat adalah Mercury, Venus & Jupiter.Fenomena ini dikatakan boleh dilihat sehingga 2026, 24 Mei sehingga 27 Mei.
Ia membuktikan bahawa planet-planet bergerak.Astronaut dunia menerangkan bahawa ia bukanlah benar2 pertembungan, sebaliknya ilusi "hampirnya" mereka di antara satu sama lain menampakkan seolah-olah ketiga2 planet itu bertembung.A Rare Show of Three Planets Coming Together is On It’s time to witness a celestial triangle Mercury, Venus And Jupiter Visible With Naked Eye

Megi Tomyam sudah kembang

Check bawah tadi, rupa2nya bunyi nak start hujan. Hujan lebat. Berderu air turun macam air terjun. Guruh pun berdentum.

Sempat Tedi baca Koleksi Workshop di bawah, edisi ke-7 kot?

Bau tomyam lak! Siapa masak tomyam malam2?

Tedi check, rupa2nya ada Megi Tomyam atas meja. Megi nya sudah kembang!
Ni mesti kerja Master ni, lupa nak makan.
Apa lagi, Tedi bedal jer la.


"Megi sudah kembang"
Macam pernah dengar, tapi di mana ya?

Camne diorang letak scroll-bar

Tedi dah lawat banyak blog manusia. Yang menarik tu, archive mereka yang berjela-jela tu tak makan banyak ruang, sebabnya mereka ada scroll-bar.

Archive blog Tedi takleh nak letak dalam bentuk hierarki la sebab berjela2, ye la, dah bertahun2 usia interpretZZ ni.

Kalau dapat tau camne nak letak scroll-bar tu ok gak.


Hari ni banyak baca cerita pasal angkasa lepas, terutamanya pasal bulan Planet Zuhal yang bernama Titan, & juga kapal angkasa Dream Chaser.

Banyak juga isu mengenai Badak Sumbu, tapi Tedi tak sempat nak baca.Semoga Badak Sumbu hidup aman di dunia yang penuh dengan kekejaman manusia ni.

Ada juga orang baca post Tedi ni sekarang, tapi dari Amerika Syarikat, United Kingdom & juga Kanada!

Ada bunyi pelik di bawah! Tedi nak check kejap...

--- iklan teks --- --- iklan teks --- ZJ menjerit-jerit dan meronta-ronta untuk melepaskan diri, namun tak berjaya. Sebentar lagi kain yang dipakainya pun telah dilondehkan.. Lama sikit lepas tu mula dia raba-raba peha, selak kain, ... Beg…

Sempat layan DON 2 tadi, hahaha

Sempat Tedi layan DON 2 tadi, disebabkan tiadanya cerita menarik di TV. Mula2 nak tunggu "I am Number Four" di TV3, tapi lambat sangat start disebabkan tayangan drama "Saya Isteri Dia"? (Tedi tak ingat tajuk dia, tapi lebih kurang macam tu la)

Tambahan pula Master dah lama brainwash Tedi yang TV3 ni tonton iklan jer lebih, ceritanya apa la sangat! Tedi agak bersetuju dengan pendapat itu.

Kadang2 Tedi nak Malaysia tiru China yang tak benarkan iklan disiarkan ketika drama/filem sedang bermain. Ok la tu kan? Iklan di antara drama/filem jer cukup la.

Pastu Master terlekat sebentar dengan DON 2 ni sebab pada awal filem, lokasinya adalah di Kuala Lumpur, kononnya ibu pejabat Interpol terletak di Malaysia! Tedi gelak guling2, hahaha. Akhirnya kami sekeluarga layan DON 2 sampai habis.

Tedi agak suka cerita ni, cuma agak sempurna sangat watak Don tu. Tiada kecacatan langsung perancangan dia. Dah tu berlagak lak tu, sama macam Horatio! (Tedi tak suka Horatio!)

Ok la kawan2,…

Kiriman Berkaitan