Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2013

Beburung Kilat

Di dalam bilik, diterangi cahaya rembulan Samar menerangi, sebahagian kegelapan ruang

Kerana lampu telah terpadam
Bukannya tak bayar bil, kilat mungkin

Dari dasar hati, dingin mula dirasa
Cairnya seperti ais kacang yang tidak dimakan orang

Dalam bandar yang sunyi, diselubungi bahang jerebu
Semuanya berselubung debu

Namun hati Tedi masih berbunga-bunga
Mengharapkan hujan basahi bumi Semoga kan jelas hari esokku Kembali menikmati keindahan alam

Tengok bulu burung itu tertanggal, 
Namun ia masih terbang, sesekali bersiul bunyi

Dalam pencemaran ini, jangan ragu, teruskan terbang
Cuma kalau boleh, pakailah topeng pernafasan

Kerlipan bintang-bintang di langit, terjejas dek asap pembakaran itu
Dalam doa Tedi yang tertangguh, apakah terlepas bahang neraka? Mimpi yang tidak menjadi benar, menduga kecekalan hati. Mahukah diulangi? Adakah akan sama dialami sebelum ini?

Tunggu guruh berbunyi, namun sunyi sepi
Tedi keliru

Tedi tanggalkan sayap, jika Tedi milikinya
Masih ada, bisikan dalam kegelapan malam ini Pada perpinda…

Penyokong sesat Kedah FA

Mengantuknya. Disebabkan Tedi kekurangan masa dan tenaga dek tuntutan sekolah seharian, maka Tedi hanya sempat berkongsi gambar rare ni. Gambar ni Master bawa balik sempena Final Piala FA 2012 kalau tak silap di mana Kelantan menentang Sime Darby.


Ekor dinosaur 72-juta tahun dijumpai di utara Mexico

Ekor sepanjang 5 meter itu merupakan yang pertama sepertinya di Mexico.Ditemui sekumpulan ahli paleontologi di sebuah gurun di utara Mexico seperti yang dilaporkan oleh National Institute for Anthropology and History (INAH). Ekor itu terpelihara baik dalam bentuk fosil.Pasukan itu terdiri daripada ahli paleontologi INAH dan mahasiswa National Autonomous University of Mexico (UNAM).Ekor itu dikenalpasti sebagai milik Hadrosaur, atau dinosaur berparuh itik.Dijumpai berhampiran pekan kecil General Cepeda, dipercayai separuh daripada panjang dinosaur tersebut, bermakna dinosaur itu mungkin sepanjang 10-meter. Dijangka dinosaur itu sepanjang 12-meter dan masih tertanam di kawasan itu.Mereka menjumpai 50 vertebrae ekor itu bersambung sempurna selepas 20 hari mengangkat batu sedimentary yang membungkus tulang itu secara perlahan-lahan.Ekor dinosaur amat jarang dijumpai. Penemuan terbaru ini akan memberi lebih petanda kepada keluarga hadrosaur dan kepada kajian berkaitan penyakit tulang pada …

Zonkey bernama Ippo dilahirkan di Florence, Itali.

Pada suatu masa dahulu, terdapat seekor Kuda Belang yang diselubungi nafsu. Ia memanjat pagar kandangnya di sebuah kawasan perlindungan haiwan di Florence, Itali. Tujuannya adalah untuk "berkahwin" dengan seekor Keldai betina yang hampir kepupusan di kandang berjiranan.

Kini (22 Julai 2013) mereka mempunyai seekor anak bernama Ippo, seekor kacukan Kuda Belang - Keldai yang amat jarang berlaku, mungkin boleh dipanggil Zonkey (Zebra + Donkey).
"Ippo hanyalah satu sepertinya di Itali" - Serena Aglietti.
Kawasan perlindungan itu yang dijaga oleh keluarga Aglietti, menempatkan haiwan-haiwan yang dirampas pihak polis daripada mana-mana zoo peribadi.
Selamat lahir ke dunia, Ippo.
Kiriman interpretzz ini adalah berdasarkan berita di"Rare zebra-donkey mix born in Florence animal reserve"

Tedi tak terkata: Ego seorang lelaki.

Saja-saja cuba Bing.com tajuk kiriman sendiri, dapatnya blog orang lain.
Ego seorang lelaki merupakan salah satu kiriman Tedi yang Tedi suka sebab itu pengalaman seseorang yang rapat dengan Tedi.Tadi saja-saja Tedi cuba lakukan carian yang berkaitan dengan tajuk itu. Seperti biasa, tiada hasil yang merujuk kepada interpretZZ.Tapi ada 1 hasil carian yang menarik perhatian bukan kerana tajuknya sama, tapi ayat yang digunakan itu sangat serupa dengan gaya penulisan Tedi!Bangga sekejap kerana ada orang yang "menghargai" hasil karya Tedi. Karyalah sangat, hehehe. Tapi apabila Tedi lawat blog itu ternyata dia copy-paste buta-buta jer.Sumber pun tidak dinyatakan, itu yang buat Tedi sangat sakit hati.Bukan satu sahaja kiriman Tedi disalinnya, ada beberapa lagi seperti:Hati itu umpama gelas.Petua halau nyamuk tanpa guna racun nyamuk.Ego seorang lelaki.Woolly Mammoth Yuka dipamerkan di Jepun.Sedih juga apabila melihat coretan Tedi dicuri sebegitu saja, tambahan kebanyakan kiriman Tedi…

Ramadhan menolak fitnah ke atas Syaitan La'natullah

Benarkah Syaitan La'natullah dibelenggu pada bulan Ramadhan?"Kalau benar, mengapa masih ramai manusia mebuat kejahatan di muka bumi?"
Tentu ramai di antara manusia yang pernah terfikir sedimikian.

Tidak ketinggalan di kalangan beruang, Tedi pun pernah memikirkannya, dan Tedi pernah dengar banyak pendapat daripada kawan2 yang tension kerana manusia ni jahat sangat!

Di antaranya:

Syaitan la'natullah terlepas apabila manusia melakukan kejahatan.Manusia berbuat jahat kerana masih ada Syaitan la'natullah dalam diri manusia bernama Qarin.Manusia berbuat jahat kerana dorongan nafsu.
Yang pertama dan kedua tu memang Tedi berfikir bertahun-tahun juga nak terima. Hasilnya Tedi tak berapa nak terima, tapi Tedi tak tolak. Apabila suatu masa nanti Tedi berjumpa hujah yang kuat, mungkin kedua-duanya boleh Tedi terima. Sekarang ni hujah kawan-kawan sahaja.

Yang ketiga tu memang Tedi boleh terima kerana ada ucapan daripada Ustaz Nuruddin al-Banjari yang terkesan di jiwa Tedi. Uc…

Politik Tedi: Kan betul BN menang PRK Kuala Besut.

Tedi dah agak dah yang BN akan menang punya.
Sebelum ni Tedi dah cakap (taip) yang BN akan menang dalam Pilihanraya Kecil (PRK) DUN Kuala Besut (N01).
Ternyata telahan Tedi itu betul, hehehe. Boleh agak dah pola pengundian di Malaysia ni, asalkan PRK jer, mesti nak setara dengan Kerajaan Persekutuan. Kalau kubu kuat pembangkang pun, Tedi rasa boleh goyah dibuatnya.
Kini Kuala Besut akan kembali aman dan mungkin kembali sepi. Tunggu saja janji-janji pilihanraya itu dilaksanakan. Beruntung rakyat Kuala Besut, giliran siapa selepas ini? Wakil rakyat sepatutnya menginsafi Kuala Besut dengan mesej, "Bila-bila masa boleh mati, bekerjalah dengan baik."
Nampak gayanya, bolehlah Tedi teruskan jadi pengulas politik lepas ni. Kan?
Mengenai pilihanraya ni, Tedi geli hati dengan isu dakwat kekal. Macam-macam kerenah. Seolah-olah rakyat Malaysia ni budak sekolah rendah.
...

...
Tapi yang paling Tedi tak tahan apabila ada yang menyalahkan pembangkang yang meminta perlaksanaan penggunaan d…

Berbuka puasa di Eden Catering, PICC Putrajaya.

"Alhamdulillah, akhirnya dapat juga Tedi siapkan kiriman ini. Ayat-ayat cintanya dah lama Tedi karang, tapi terpaksa diperukkan dalam draft sementara Tedi memaksa diri Tedi ini untuk merajinkan diri edit gambar yang ada." - Tedi yang comel. Buffet pun, buffetlah, asalkan dapat berbuka puasa bersama di Putrajaya.Sebelum ni Master pernah meminta bantuan Tedi untuk mencari lokasi sesuai untuk berbuka puasa secara ala-carte di Putrajaya.Tapi Tedi memang tak ketemu, tambahan Tedi sibuk dengan kerja sekolah yang menimbun.Akhirnya Master setuju juga untuk adakan majlis berbuka secara buffet.Kali ini kawan-kawan Master yang uruskan. Mereka jumpa dua tempat yang sesuai iaitu di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya  (PICC) dan Kelab Tasik Putrajaya. Yang kedua tu Tedi tak berapa pasti, tapi ada kena-mengena dengan tasik.Akhirnya mereka memilih untuk berbuka (iftar) di PICC.Dipendekkan cerita, majlis iftar itu berlangsung petang Sabtu lalu (20 Julai 2013). Kami sampai di PICC dalam …

MouseHunter Tedi: Tournament The Full Moon

Memburu Lycan untuk 47 mata. Hari ini Tedi saja-saja sertai tourney The Full Moon. Tourney ini pada asasnya memerlukan kemahiran menangkap Lycan untuk mendapat mata.

Maklumat lanjut mengenai Lycan Mouse.



Senarai Tikus yang mempunyai mata dalam tourney The Full Moon:
4 mataBat MouseGhost MouseMummy MouseRavenous Zombie MouseZombie Mouse7 mataVampire MouseScavenger MouseSorcerer Mouse47 mataLycan Mouse Lokasi sesuai untuk tourney The Full Moon:Lycan berada di Mousoleum, Catacombs dan Forbidden Garden.Kali ini Tedi memburu di Catacombs pada awalnya dengan umpan Moon Cheese.Namun setup ini membuatkan Tedi tercicir jauh.Ramai MouseHunter yang berada dalam senarai teratas ranking tourney ini memburu di Mousoleum menggunakan perangkap berjenis Shadow dan juga tangkal Ancient.

Nikmat Ramadhan

Nasyid yang sungguh nostalgia.
Nikmat Ramadhan adalah nasyid yang didendangkan munsyid Wildan. Dalam koleksi Master, lagu ini daripada album Kau Istimewa.Sejujurnya Tedi tak kenal Wildan, namun apabila Tedi terdengar nasyid ini, terasa macam terimbau kenangan atau nostalgia.Pada mulanya Tedi sangkakan Wildan adalah munsyid wanita.Rentak nasyid yang perlahan ini memang sangat sesuai dengan Tedi.

Lirik "Nimat Ramadhan" dan komentar Tedi. Tak tahulah apa yang Tedi mampu komen untuk nasyid ini. Tedi perhatikan dulu rangkap demi rangkap. Liriknya nampak terus dan lurus. Tak berbunga-bunga.

Di dalam redhaKita menyambut kehadirannya di hatiDengan penuh taqwa kepada IllahiUmat Islam yang beriman akan menerima kehadiran Ramadhan dengan baik dan tidak mengemukakan sebarang alasan untuk melaksanakan ibadat puasa.Bulan penuh kemuliaanMemberi erti kesabaran dengan penuh hikmahMoga diberkatiRamadhan memang sinonim dengan kesabaran di mana kelaparan akibat berpuasa selalunya menjadi punca m…

Pokok tomato Tedi rebah.

Tedi pelik melihat pokok Tomato itu, batangnya tinggi, akarnya pula tak kuat.
Akhirnya pokok itu pun tumbang menyembah bumi, namun akarnya masih mencengkam tanah.

Apalah pelik sangat pokok Tomato Tedi ni? Tedi tengok pokok Tomato yang nenek tanam dulu elok je merimbun. Rendah-rendah je pokok Tomato nenek.



Hal ini betul-betul membuat Tedi gundah. Tidur tak lalu, makan tak lalu. Jalan je yang lalu.

Menyedari bahawa Tedi mungkin tertinggal fakta-fakta penting mengenai Tomato, segera Tedi meng-Bing, "cara penanaman tomato". Dah tanam baru nak cari ilmu? Hehehe.

Tomato ada 2 jenis."Terdapat dua jenis pokok tomato, dikelaskan mengikut cara pertumbuhan pokok iaitu jenis memanjat (vine) dan merimbun (bush). Pokok tomato jenis memanjat mempunyai batang yang tegak, tinggi, dan lurus yang tumbuh tinggi, manakala pokok tomato jenis merimbun tumbuh dengan banyak ranting, renek dan merimbun." Rupa-rupanya Tomato ada 2 jenis semuanya iaitu tomato yang bergayut dan juga tomato y…

PayPal beri 92 quadrillion dan jadikan pakcik Chris Reynolds manusia terkaya di bumi

Wah, kayalah Tedi kalau senang2 macam tu.
Seorang pakcik bernama Chris Reynolds terkejut apabila menerima satu email daripada PayPal pada hari Selasa lalu (semalam la tu).
Kenapa dia terkejut? Sebab penyata bulanannya menyatakan bahawa akaunnya mempunyai baki $92 quadrillion!
Apa itu 92 quadrillion? 92 quadrillion ialah 92 dengan 15 digit 0 selepasnya, atau dalam bahasa mudahnya $92,000,000,000,000,000. Jumlah itu akan menjadikannya sebagai manusia terkaya di muka bumi. 
Jumlah sebenar yang tertera pada akaun pakcik itu ialah $92,233,720,368,547,800.
Namun itu hanyalah anganan semata, apabila pakcik itu me-login ke dalam akaun PayPal beliau, hanya baki $0.00 yang tertera.
Pakcik, saman je PayPal tu sebab memperkotak-katikkan pakcik sesuka hati. Jangan risau, Tedi backup pakcik.
Pakcik itu sempat bergurau, kalau dia ada duit tu, dia akan bayar hutang negara.
Baca di sini untuk komen beliau yang lebih lawak dan jawapan pihak PayPal di atas "tragedi" ini, "Delco man has c…

Di mana tempat berbuka puasa ala-carte di sekitar Putrajaya?

Master minta Tedi carikan di mana tempat yang sesuai untuk berbuka di Putrajaya. Ini adalah kerana tempat Master bekerja ingin mengadakan majlis berbuka puasa. Memang banyak tempat untuk berbuka puasa, namun syarat yang dikenakan Master agak memustahilkan carian Tedi.

Master mahukan tempat makan yang sediakan hidangan makan ala-carte dan bukannya buffet. Ini adalah langkah syarikat beliau untuk tidak menyokong pembaziran di bulan Ramadhan oleh hotel-hotel atau penyedia makanan.
Selain itu, tempat makan itu perlulah ada surau atau tempat solat yang selesa.
Jenuhlah Tedi cari. Jumpalah review di "Berbuka di Umai's Cafe Monumen Alaf Baru, Presint 2, Putrajaya" mengenai Umai Cafe, tapi bila rujuk ke FB Umai Cafe, promosi buffet pula untuk tahun ini.
Selepas itu jumpa pula review mengenai Selera Laman  Perdana bertajuk "Berbuka di Laman Perdana Putrajaya", tapi bila cari laman web rasmi atau FB Selera Laman Perdana, memang tak jumpa maklumat yang relevan.
Tiada tem…

PRK Kuala Besut: Tedi ramal BN menang mudah.

Sekali-sekala nak juga Tedi jadi pemerhati politik. Sekarang ni telinga Tedi yang besar ni tersumbat oleh berita-berita berbaur politik. Semuanya berkenaan Pilihanraya Kecil di Kuala Besut. DUN atau Parlimen ek?

Jap, Tedi Bing.com dulu.

....

Tedi tak berapa gemar sebut PRK ni, sebab ada iras-iras PKR (Parti Keadilan Rakyat)... errr... acah je... Tedi tak kisah parti mana pun asalkan mereka jaga kebajikan haiwan-haiwan di Malaysia ni. apa kata kita bagi singkatan baru kepada Pilihanraya Kecil ini?

Pilihanraya Kecil kalau disingkatkan kepada:

PiRaCil, macam nama ikan Piranha la pulak.PiRaKec, tak gemar la Tedi bunyi "kec" tu.PiRaK, ok gak ni. Kalau Pilihanraya Umum jadilah PiRaU Erm, bila Tedi fikirkan semula, PRK tu pun ok je.. hehe.
Rakyat Kelantan nasihatkan rakyat Besut jangan ikut jejak langkah mereka.
Geli ketiak Tedi apabila terdengar Berita RTM 1 malam tadi. Beberapa orang pakcik dan makcik "daripada Kelantan" menasihatkan agar jangan mengikut jejak langkah m…

Antelop licik lompat ke dalam kereta untuk elak Cheetah.

Video hebat bagaimana seekor Impala mengelak daripada ditangkap Cheetah. Agaknya inilah video pertama yang Tedi kongsikan dalam InterpretZZ. Pastinya mengenai haiwan.
Selalunya pendokumentari akan cuba sedaya upaya untuk mengelak daripada mengganggu persekitaran semulajadi apabila mereka merakam sesuatu. Namun kehadiran pelancong hidupan liar selalunya mengganggu aturan semulajadi peristiwa semulajadi dan juga haiwan. Kejadian terbaru berlaku di Kruger National Park di Afrika Selatan apabila seorang pelancong yang sedang merakam kejadian 2 ekor Cheetah memburu sekumpulan Impala, menyaksikan seekor daripada Impala tersebut melompat masuk ke dalam sebuah kereta melalui tingkap.
Nasib baik Cheetah tu tak ikut, kalau tak, daripada berlaukkan Impala, Cheetah tu berlaukkan manusia, hehehe.
Tedi selalu keliru di antara Rusa, Impala dan juga Antelop. Tapi mungkin Impala ini adalah Rusa berketurunan Afrika.

Kanak-kanak berkerusi roda dilarang masuk muzium, takut permaidani kotor.

Kerusi roda penghidap kernicterus didakwa akan mengotorkan permaidani.
Sebelum ini kisah seorang budak sekolah berkerusi roda yang dianaktirikan menarik perhatian Tedi, kini seorang budak perempuan yang menghidap neurological disorder pula menjadi mangsa.
Lexi Haas, 11 tahun yang dibawa ibu bapanya berjalan-jalan di Ships of the Sea Museum di Savannah, dihalang daripada masuk ke dalam muzium. 
Ok lagilah kalau halangan itu ada alasan yang logik, namun kakitangan yang berkenaan memberi alasan, kerusi rodanya akan mengotorkan permaidani muzium!
Pihak muzium telah meminta maaf dan menunjukkan perasaan terkejut dengan sikap kakitangan tersebut.
Kakitangan itu telah dipecat.
Baca dan tonton video berkaitan di, "Museum issues apology after disable girl denied access."


=== iklan === Goldfinger Touch (002170003-H)
Pusat urut refleksologi kaki & urut badan. *diusahakan oleh OKU (penglihatan)
Untuk Temujanji: 013-6791550 (Isfhan), 012-3412945 (Sharil) E-mail: goldfingertouch12@gmail.…

Woolly Mammoth Yuka dipamerkan di Jepun.

Dah lama Tedi tak tulis mengenai Woolly Mammoth ni. Kali ni ceritanya mengenai Yuka, bangkai Woolly Mammoth yang paling terpelihara di dunia.

Yuka kini berada di sebuah dewan pameran di Yokohama, Jepun.

Bangkai Mammoth betina berusia 39000 tahun itu dijumpai di Siberia, dengan bahagian atas torso beliau di atas ais, manakala bahagian selebihnya tersimpan dalam ais. Bahagian yang terdedah telah habis dimakan pemangsa. Manakala yang terlindung dalam ais pula begitu terpelihara sehinggakan saintis boleh mendapatkan darahnya. Bahagian yang terpelihara adalah bahagian bawah torso, 2 kaki dan belalainya.

Begitulah cara Allah subhanahu wa ta'ala menunjukkan kekuasaan-Nya, dipelihara bangkai 39000 tahun untuk kita kaji.






Kiriman Tedi mengenai Wooly Mammoth:
Mammoth pupus dek perlanggaran kosmik?Bangkai Mammoth berusia 10000 masih berdarah ditemui di Siberia.
Sumber berita:
Woolly mammoth found with flowing blood to go on display in Japan.Mammoth of a show.

Ego seorang lelaki.

Usai membasuh kedua-dua belah kakinya, pemuda itu memberi salam dan segera masuk.
Langkah kanan didahulukan di ambang pintu, diikuti kumat-kamit mulutnya membaca doa masuk masjid.
"Ya Allah, bukakanlah untukku daripada pintu-pintu rahmat-Mu" Walaupun ketika itu dia hanya berada di surau, namun dia tetap mengiktiraf tempat itu sebagai masjid kerana masjid itu bermaksud, "tempat orang sujud."
Kemudian dia berniat iktikaf sebelum mencari tempat yang kosong. Surau itu sesak, tidak seperti kebiasaannya. Sebelum ini surau itu sangat lapang dan selesa untuk beribadat di dalamnya. Namun kini, suasana nyata berbeza, ditambah dengan riuh-rendah suara manusia. Lebih-lebih lagi makcik-makcik di belakang yang mungkin baru kini bersua jiran tetangga. 
Pot pet, pot pet, macam pasar dibuatnya. Namun itu perkara biasa, di mana-mana surau seperti di pejabatnya, perkara itu juga yang berlaku. Puas dia batuk-batuk, atau berdehem-dehem, langsung mereka tak faham. Lebih mengharukan apab…

Beruang Kutub tolak kapal M/S Expedition keluar dari wilayahnya!

Padan dengan muka! Kan dah kena halau! Itulah, menyibuk singgah kawasan tak minta izin. Kawan Tedi tu pun nak juga kebebasan, perlukan juga ruang peribadi.
"Apa kes ni Tedi?" Alkisahnya, seekor kawan Tedi yang dikenali sebagai Sang Beruang Kutub atau nama omputehnya Polar Bear telah menghalau keluar satu rombongan oleh kapal pengembaraan M/S Expedition yang kononnya hanyut ke kawasan beliau di Kepulauan Svalbard di kawasan Norwegian, di tengah jalan Lautan Arctic di antara Norway dan Kutub Utara.

Kejadian ini berlaku bulan lepas, tapi kawan Tedi ni baru je share kisah beliau ini. Almaklumlah, Beruang Kutub pun takde FB. Bukannya apa, bila letak nama Beruang Kutub, Facebook dengan selamba reject dan suruh guna nama sebenar! Nak guna nama apa lagi? Takkan nak letak nama Anuar Zainkot? Ini semua poyo!

Setelah kapten kapal itu buat tak endah dan melanggar sempadan negara Kesatuan Beruang-beruang Kutub Sedunia, maka kawan Tedi tu dengan selamba beruang telah menolak kapal itu.

Aj…

Tedi merajuk !!!

Sebelum aku mula bercerita, lebih baik kiranya aku memperkenalkan diri.
Namaku Tetot. Jeneral Tetot. Aku adalah perisik yang amat dipercayai Tedi, sekaligus menjadikan aku di antara haiwan harapan Master.

Aku adalah senior kepada Tedi, di mana kami merupakan anak didik Sifu Pogy yang terkenal itu. Malangnya sebagai senior, Tedi ternyata mempunyai bakat yang jauh mengatasiku. Kalau korang tonton Kungfu Panda, maka Tedi adalah lebih hebat daripada itu.

Skill merisik yang aku ada amat hebat. Namun minggu lalu aku hampir-hampir berputus asa. Kehilangan Tedi dan arahan Master agarku menjejakinya benar-benar membuatku buntu. Tedi bukan calang-calang dalam bab menghilangkan jejak! Dia adalah hali di dalam bidangnya. Walaupun berbadan besar dan gebu, itu tidak menghalangnya daripada menghilangkan diri dengan berkesan!

2 hari 3 malam aku cuba menjejaki Tedi. Akhirnya ku temui di satu sudut yang amat terdedah. Tedi memang sinonim dengan ungkapannya, "Tempat paling berbahaya adalah tempat …

37 juta Lebah Madu mati di Kanada

Kematian Lebah Madu beramai-ramai ini merupakan satu kerugian kepada alam sekitar.37 juta Lebah Madu dijumpai mati beramai-ramai di Elmwood, Ontario.Angka ini diberikan oleh penternak lebah Dave Scuit yang kehilangan lebah-lebah itu daripada 600 sarang lebah pada bulan Jun lalu.Dia dan ramai lagi manusia menunding jari kepada penggunaan racun serangga yang dikenali sebagai neonicotinoids yang digunakan dalam penanaman jagung dan beberapa tanaman lain.European Union telah melarang penggunaan racun serangga itu sejak bulan Mei lalu.Sejak penanaman jagung bermula, jutaan lebah kami mati. - Dave Schuit.Sumber: http://living.msn.com/life-inspired/the-daily-dose-blog-post?post=360eaab3-d646-40b2-9a98-cc3ee5896cc6&gt1=32236

Majalah lucah akan diharamkan di pangkalan tentera

Isteri para tentera mendakwa ia menjadi punca kepada masalah perkahwinan mereka
Kisah ini berlaku di Amerika Syarikat, di mana sebuah kumpulan anti-lucah, Morality in Media telah menggesa (bukan memaksa ala-ala persatuan bas ekspress di Malaysia) Pentagon untuk menghapuskan bahan lucah di semua pangkalan tentera Amerika Syarikat.Kumpulan yang mengendalikan laman web Porn Harms itu menyatakan bahawa mereka menerima aduan daripada isteri para tentera mengenai ketagihan suami mereka kepada bahan-bahan lucah sekembalinya mereka daripada pangkalan tentera masing-masing.

Menjual bahan dengan kandungan seks melampau di pangkalan tentera adalah melanggar undang-undang di bawah Military Honor and Decency Act, 1996.Isu ini berjaya dibangkitkan oleh Morality of Media di sesi pendengaran oleh jawatankuasa Armed Services Committee melalui senator Alabama, encik Jeff Sessions.Encik Sessions telah mempamerkan gambar deretan majalah-majalah lucah di Lackland Air Force Base di Texas, di mana 40 jurulat…

Jalan dilitupi buih 40 liter sabun

Tedi sangkakan salji melitupi Jepun pada musim panas ni, rupa-rupanya hanya buih sabun.
Inilah yang berlaku apabila seorang pekerja di sebuah syarikat di Ginza, Jepun membuang 40 liter sabun melalui sinki.

Buih-buih sabun itu kemudian melata di jalan melalui sistem perparitan dan mungkin kelihatan agak gebu dan sedap untuk dimakan.

Apa kata kita cuba buat benda yang sama di Kuala Lumpur? Hehehe.

Kalau kawan-kawan nak tonton video mengenai buih di jalanan Ginza ni, sila ke laman web ini, "Employee flushes 40 liters of soap, bubbly carnage ensues".

Mommy ajak makan Japanese Soba

Tiba-tiba saja Mommy inform Master mengenai keinginan beliau untuk memakan Japanese Soba.
Mengikut info yang diberi oleh Mommy, Japanese Soba itu boleh diperolehi di mana-mana Secret Recipe.

"Tedi, sila kumpulkan maklumat berkenaan Secret Recipe yang berhampiran dengan laluan kita nanti.", arah Master kepada Tedi.
Tedi pun segera mengerah bala tentera Tedi untuk mendapatkan maklumat berkenaan sasaran kami.

Nampaknya di Cyberjaya ada 2 outlet Secret Recipe iaitu di CBD Perdana dan Shaftburry Mall. Balik nanti bolehlah singgah sana.


Kawan Mommy kata makanan di Azman Tomyam sungguh menyelerakan. Mungkin ada yang pernah membaca kiriman Tedi mengenai Azman Tomyam yang agak negatif. Namun Tedi dah kata, cuba dulu baru leh nilai.
Baru-baru ni kawan Mommy pergi ke sana dan order Siakap Stim, Siakap 3 Rasa & juga Tomyam. Ternyata mereka makan dengan penuh berselera.
Jadi sesiapa di kawasan Dengkil mahupun Cyberjaya atau Putrajaya mungkin boleh cuba dulu. :)
Apa? Peta? Oklah, ni p…

TiGER-M@TE ceroboh laman web Malaysia.

Macam mana Tedi boleh terlepas berita macam ni?Tedi sangkakan masalah kecil jer, tapi rupanya banyak portal syarikat gergasi di Malaysia yang terjejas dengan serangan ini.Di antaranya Skype Malaysia, Bing Malaysia, Dell Malaysia, Google Malaysia, dan juga YouTube Malaysia.Para pelawat telah dicampakkan ke laman web lain yang memaparkan mesej daripada TiGER-M@TE yang mencela Malaysia dan meminta warga Bangladesh di sini dihormati.Tedi rasa warga Bangladesh di sini lagi gembira daripada duduk di negara mereka sendiri, sebab tu mereka duduk lama di sini. Malahan ada laporan warga Islam di Bangladesh dizalimiSemoga CyberSecurity Malaysia terus perkasakan dunia maya Malaysia, di samping itu Tedi harap hackers Malaysia juga membantu mencari mana-mana lubang yang perlu ditampal.CyberSecurity memaklumkan bahawa tiada serangan malware dalam kes ini sebaliknya hanya melibatkan konfigurasi DNS. Apa itu DNS? Tedi pun tak tahu, hahaha.

Bukankah hackers ni jahat?
Tedi bertanyakan soalan yang sama k…

Kiriman Berkaitan