Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Julai, 2015

Nama saya Kinah

Ragam si kenit apabila mengantuk tapi tak mahu tidur. Macam-macam ragamlah Sakinah ni... ketika kami sampai di Sungai Lui, hari sudah lewat, dan dia masih tak mahu tidur.Orang lain dah bersiap mahu tidur, dia boleh pula bangkit dari pembaringan, capai beg kertas, dan berlagak macam nak berniaga pula.Mata tu kuyu semacam je, tapi tetap juga degil.Macam-macam perangai kanak-kanak zaman milenia ni.

Iftar, kemalangan, dan KL Raya Fest

Bermula dari Puchong, merayau hingga ke PWTC 12 Julai 2015, kami ke Nusaputra untuk berbuka puasa di rumah kawan Master.Pada mulanya Master agak kemalasan kerana agak keletihan, dan sebenarnya Master mahu membereskan projek taman di belakang rumah. Tapi dek kerana memikirkan salah satu hak seorang saudara muslim adalah dipenuhi jemputannya, maka Master pun pergi.Aturcaranya adalah berbuka puasa, kemudian solat Maghrib, solat Isya', tahlil dan solat tarawikh.Kawan Master turut menjempur seorang ustaz untuk imamkan solat tarawikh, dan selepas selesai solat, kawan Master dan kawan-kawannya berbicara soal bekam dengan ustaz tersebut.Master sebenarnya berminat, tetapi pada masa berbuka sebelum itu, kami menerima berita bahawa Pak Long Shah kemalangan motosikal dek mengelakkan sebuah kereta yang tiba-tiba sahaja menukar arah. Nasib bermotosikal, silap sendiri merana, silap orang menderita, seperti mentimun dengan durian, menggolek luka, digelek apatah lagi? Ke Kampung KenanganUsai meminta…

Suasana

Puisi tentang keseorangan, mungkin dek kerendahan hati, menekan diri. Suasana mesra... telah lama menjelma,
Namun daku masih berduka di sini,
Mengapakah hatiku resah sebegini?
[Melayan keresahan hati]Adakah aku bersendiri menyendiri?
Cuba menghindari realiti?
Perlukan sandaran hidup di muka bumi. Terasa ingin meluahkan semua... ianya benar,
Melempiaskan beban duka... melerai resah di jiwa,
Namun siapakah sudi mendengarnya?Memandang sekitar ku terpana... ianya benar,
Dengki dan iri hati memenuhi jiwa ini,
Dapatkah lautan luas untuk menelannya?Cuba menterjemah suasana, Berdasarkan refleksi diri,Mula ku atur langkah-langkah ini,
Perlahan menghampiri destinasi,
Mengharapkan keupayaan diri.
Keupayaan diri?Walau ramai menghulurkan tangan,
Tiada yang sanggup ku sambut,
Siapalah diriku untuk menerima?Terasa ingin meluahkan semua... ianya benar,
Melempiaskan beban duka... melerai resah di jiwa,
Namun siapakah sudi mendengarnya?Memandang sekitar ku terpana... ianya benar,
Dengki dan ir…

Singgah di Yemen dan IKCM

Semalam kami singgah di Yemen untuk berbuka puasa. Yemen yang dimaksudkan bukanlah sebuah negara di Timur Tengah ataupun Asia Barat, melainkan sebuah restoran makanan timur tengah yang terletak di Cyberjaya. Lokasinya ialah di sebelah Restoran Sharin Low dalam kawasan komersial yang sama dengan Restoran Saba. Ia menyediakan buffet berbuka puasa bermenukan Nasi Arab pada harga RM 30 (tiga puluh ringgit sahaja) tanpa caj perkhidmatan 10% seperti yang dikenakan Restoran Saba. Dengar khabar, Restoran Saba menyediakan juga buffet berbuka puasa pada harga RM 50 (lima puluh ringgit) sekepala di samping GST 6% dan caj perkhidmatan 10%. Sebut tentang makanan, bolehlah kekawan cuba sendiri. Bertemu bekas teman sepejabat.Adapun kami ke sana bukanlah saja-s…

Kiriman Berkaitan