Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari September, 2014

Bunga kembang selaman

Bunga yang ditanam Tok Mak berkembang mekar di bawah cahaya pagi.
Tedi tak tahu pun nama bunga ini, rasanya Tok Mak panggil pokok kucai. Adakah sama dengan kucai yang manusia masak tu, tiada pula Tedi tahu.
Kawan Master ada minta bunga-bunga ini setelah melihat foto ini, tapi Master tak beri sebarang jawapan kerana Master pun tak tahu bagaimana mahu membiakkan pokok bunga ini.
Ada 3 warna pada masa kejadian iaitu putih, pink dan kuning, cuma yang berwarna pink tak berapa kelihatan kerana ia kontot sahaja.
Tok Mak ada beri tunjuk ajar cara membiakkan pokok bunga ini iaitu dengan mengambil anaknya.
Tunggu masa sesuai, bolehlah mula cuba melakukannya.

Kasut badminton baru!

Semalam Master beli kasut badminton baru.
Harganya RM 80 jenama Power dari kedai Bata. Ia bukanlah kasut badminton pun tetapi kasut training dengan tapak yang agak lebar, sesuai untuk stabilkan diri di atas gelanggang.Ini pertama kali Master beli kasut sukan berharga lebih RM 30.Sebabnya Master mula rasa lebih cergas selepas mula bermain badminton pada minggu lepas.Jadi pelaburan ini diharapkan berbaloi untuk kesihatan Master.Selepas ini mungkin Master akan melabur dengan membeli reket yang lebih bagus pula, iaitu reket yang memang pemain badminton guna.Ditambah dengan belanja RM 10 seminggu untuk sewa gelanggang di Kompleks Sukan Airport Bandar Baru Nilai.Selain itu, Master juga mula main besi selepas habis masa kerja, setakat untuk kuatkan pergelangan tangan.Majulah sukan untuk kesihatan.

Dipanggil guru kelas!

Sedang asyik Tedi menelaah pelajaran, telefon Tedi berbunyi. 15 September 2014.
"Tedi, sila ke bilik guru, Cikgu R nak jumpa" - lunak suara Miss D kedengaran melalui telefon.
Ah sudah, Tedi dah tahu apa sebabnya ni. Tedi segera membetulkan tali leher supaya nampak segak.
"Ye cikgu, cikgu nak jumpa saya?" "Okay Tedi. Sila duduk." "Ada apa ni cikgu?" - kura-kura dalam perahu, pura-pura tidak tahu... "Bulan lepas Tedi selalu datang lambat. Kenapa?" "Rumah Mommy cikgu, jauh..." "Kamu tinggal di mana?" "Sepang"

Tedi tengok muka Cikgu R, sebenarnya dia tak berminat pun nak tahu di mana Tedi tinggal. Kalau tinggal di Antartika pun, Tedi harus datang awal.
"Jadi jalan sesak di mana?" "Di Lebuhraya Pantai Baru je cikgu, lebih sejam dan pernah sampai 2 jam" - Tedi menambah perisa untuk melariskan produk.
Tedi tahu Cikgu R tak berminat nak dengar kisah tu juga.
"Jadi macam mana Tedi nak perbaiki?"

Loji Janakuasa Amerika Syarikat adalah pencemar bumi terbesar

MH#30 Sunken City

Akhirnya Tedi berjaya menjejakkan kaki ke Sunken City, memandangkan kawasan ini masih baru, banyak yang perlu dijelajahi.
Pra-keperluanPerolehi Sunken Souvenir dari Muridae Market Cartographer228,000 keping emas90 Molten GlassPangkat Diperlukan Count/Countess
Pengenalan Kawasan Semuanya bermula di Stesen Shuttle Selaman Laut. Sebelum menyelam kita kena kumpul Oxygen Canisters sebagai bekalan ketika menyelam ke dasar laut nanti.
Salah satu helah adalah dengan mengumpul seberapa banyak oksigen, sebelum menyelam ke dasar laut dan kumpul barangan untuk naik-traf perangkap hidro. Taktik ini sebaiknya dimulakan dengan 500 oksigen sekali selaman. Helah kedua adalah kumpul 110 oksigen, menyelam, timbul, kumpul 210 oksigen, kemudian 510 dan seterusnya 1010. Taktik ini mengambilkira pembelian Fishy Fromage yang membantu meningkatkan kadar pengumpulan oksigen. Selam kejap, kemudian beli Fishy Fromage - kata kunci di situ.
Langkah 1 – Pengumpulan OksigenGunakan perangkap hidro terkuat yang kita ada…

Semua Orang (Tedi kembali)

Tadi Tedi terdengar sebuah lagu berjudul Everybody oleh Backstreet Boy. 
Mari Tedi hancurkan lirik lagu itu... hehehe

Semua orang... yeah... Keraskan badan... yeah...
Tedi kembali... bagus! ... ... Oh Tuhan! Tedi kembali! Abang, kakak, semua menyanyi... Akan Tedi bawa rencah, tunjukkan bagaimana... Tedi ada soalan, baik jawab cepat... yeah
Adakah Tedi ini asli? Yeah Adakah Tedi ini seekor? Yeah Adakah Tedi ini seksual? Krik krik krik
Adakah Tedi yang manusia perlukan? Baik keraskan badan sekarang ... ... Sekarang angkat dan hayunkan tangan di udara Lambaikan seperti kalian tak kisah apa Jika nak adakan jamuan, sila dengarkan suara anda Kerana Tedi akan teruskan, terus adakan.
Jadi semua manusia, di mana sahaja Jangan takut Tedi akan maklumkan seantero dunia, biar semua faham Selagi ada muzik, Tedi akan kembali

Best tak lirik Tedi tu? Hehehehe


Sturgeon China menuju kepupusan

Laporan media tempatan China melaporkan bahawa Sturgeon China di Sungai Yangtze tidak membiak tahun lepas.
Ini mungkin menunjukkan mereka sedang pupus.
Akademi Sains Perikanan China menyatakan mereka sedang memantau proses pembiakan semulajadi spesies sturgeon yang terancam itu. Mereka memulakannya pada 32 tahun lalu dan tahun ini buat pertama kali mereka tidak menemui apa-apa.
...
...
Seorang penyelidik, Wei Qiwei bimbang jika sturgeon tersebut telah pupus.
Di antara punca yang sedang dipantau jabatan tersebut adalah penagkapan ikan terlampau, kehilangan habitat semulajadi, dan kualiti air yang rendah yang mungkin berpunca daripada pembinaan empangan.
Pada tahun ini, tiada telur sturgeon ditemui, dan tiada anak sturgeon kelihatan berenang-renang di sungai tersebut.

Dari Stesen Salak Tinggi ke Bangsar South

Salah satu pilihan yang ada untuk ke tempat kerja Master adalah menggunakan tren.

Tren atau keretapi atau kereta lipang yang ada di kawasan sekitar Salak Tinggi untuk ke Bangsar South ada 2 jenama iaitu Komuter dan ERL (Express Railways Link).

ERL tentunya lebih laju kerana ia keretapi laju manakala Komuter pula mungkin keretapi perlahan... hehehe...

Dua-duanya laju, cuma ERL mungkin sekali ganda lebih laju.

Untuk menguji kepantasan ERL ini, Master telah mengujikaji pada awal bulan September lalu.

Selepas menaiki tren ERL di Salak Tinggi dan mendarat di KL Sentral, Master bergegas pula mengejar tren LRT ke Bangsar South (terminal LRT Kerinchi).

Selepas mendarat di LRT Kerinchi, Master bergegas menyeberangi jejantas khas ke Bangsar South yang merentangi Lebuhraya Persekutuan.

Namun harus diingat, Master melakukan semua transaksi menggunakan kad Touch 'n Go, maka beliau menjimatkan masa yang diperlukan untuk membeli tiket di kaunter atau di mesin layan diri.



Sekian.

Apple tiru kami... Samsung

Kelakar betul apabila Tedi tonton iklan terbaru Samsung ini.
Selain itu Tedi berasa cukup kagum bagaimana mereka dengan efektif boleh keluarkan iklan dalam masa terdekat selepas saingan mereka melancarkan produk terbaru dikenali iPhone 6.
Samsung melancarkan iklan yang mengingatkan bagaimana pasa suatu masa dahulu siri telefon Galaxy keluaran mereka dilabel "raksasa" dan juga "pembakar roti" dek kerana saiznya yang besar.


Dalam iklan itu juga diselit "kini pesaing kami tidak menolaknya (telefon pintar bersaiz besar), malahan mereka menirunya!".
Mereka juga memasukkan komentar penganalisis yang berbunyi, "Adakah saya sahaja? Atau iPhone 6 memang kelihatan seperti Samsung Galaxy 2?"
Apa-apa sahajalah.. para peminat kedua-dua jenama ini pun mungkin bertelagah sesama sendiri telefon siapa lebih bagus.
Tedi pula tak kisah asalkan telefon tu berfungsi dengan baik dan boleh sejajarkan semua data yang Tedi punya seperti buku telefon, email, kalendar, f…

Maklumat nama: Jebat

Asal nama Jebat

Manusia dengan nama Jebat kelihatan berasal dari seluruh pelusuk dunia, tanpa penekanan kepada mana-mana daerah.Ia digunakan pada lelaki dan perempuan.Ia bukan nama yang terkenal di dunia. Maksud nama JebatZabad - perkataan Arab yang bermaksud "Tidak diketahui".Zabat - perkataan Arab yang bermaksud "sejenis musang yang keluarkan bau kasturi" atau dipanggil di Malaysia sebagai Musang Jebat atau nama omputehnya "chivet" yang juga berasal dari perkataan "zabat". Adakah nama Jebat terkenal? Tidak! Ia amat jarang digunakan.Ia terletak pada kedudukan 21021 di dunia.Dijangka hanya ada 4300 manusia menggunakan nama ini, iaitu 0.001% daripada populasi dunia.

Beza temuduga di syarikat kecil

Dalam persediaan mencari kerja baru, manusia perlu ditemuduga.

Sekurang-kurangnya mereka perlu melalui proses temuduga untuk mendapatkan mana-mana kerja.Persediaan untuk temuduga pun bukannya susah kerana pada zaman siber ini maklumat berada di hujung jari dan di depan mata.Masalahnya kebanyakan tips temuduga itu selalu bersifat umum iaitu fokus kepada syarikat besar.Sedangkan manusia itu selalunya perlu bermula dengan bekerja di syarikat kecil.Ini beberapa tips untuk temuduga di syarikat kecil Minat dan bersemangatSelalunya di syarikat kecil manusia akan ditemuduga oleh pemilik atau pengasas atau bos syarikat itu sendiri.Bagi seorang bos, adalah penting baginya mengetahui calon pekerjanya benar-benar berminat dan mempunyai semangat.Lebih bagus jika semangat calon pekerja itu serupa dengan semangat bos itu sendiri. Mudah muat di mana-mana Dalam syarikat kecil, jabatan berlainan selalunya bekerjasama dengan erat.Oleh itu calon pekerja itu mungkin akan ditemuduga oleh beberapa wakil jaba…

Bacaan ke 100 ribu

Setelah sekian lama, akhirnya cecah juga seratus ribu paparan.
Tak sangka coretan Tedi yang mengarut pun ada yang sudi membacanya.

Walau bagaimanapun mungkin kunjungan akan berkurangan selepas ini dek penangan malware pada pekhidmatan pingbusuk.org.my.

Sumbangan pingbusuk tu banyak juga dan cuma itu sahaja perkhidmatan yang Tedi suka guna, malas nak letak banyak-banyak dalam interpretZZ.

Selepas ini kena bergantung kepada carian organik dan suapan sahajalah.

Terima kasih semua.

Lapan Dua Dua Lapan

Cuba ingat nombor ini, ia mungkin menghantui anda!


Esok adalah harinya, di mana rakyat Malaysia akan menyokong kontijen Malaysia buat sekian kalinya.Master turut serta pada tahun ini dan telah 2 minggu menjalani latihan intensif naik tangga 6 tingkat."Apakah Master telah bersedia untuk larian tahun ini""Ermm, semalam pun masih semput-semput lagi, nampaknya tahun ini memang akan pancit!"Adakah Master akan kepancitan pada keesokan hari? Sama-sama kita saksikan!Esok agak mencabar kerana kami perlu ke Dataran Merdeka, tidak ke Putrajaya sebelum ini.Mungkin kena naiki kereta, singgah di pejabat Master dan kemudian naiki LRT ke Masjid Jamek.

Eksperimen Sangkar Baja

Kepada pihak yang berkenaan,

Kasihan melihatkan pokok-pokok Tedi kekurangan kasih sayang...
Merujuk kepada subjek di atas, Tedi dengan rasminya ingin memaklumkan semua warga Malaysia bahawa Tedi telah melancarkan Ops Sangkar Baja.
Ini gara-gara Tedi terjumpa satu produk dipanggil Fertilizer Funnel ketika merayau di MYDIN Mall Seremban 2 pada hujung minggu yang baru berlalu.
Benda ini hanya berharga RM 8.90 (lapan ringgit sembilan puluh sen) untuk 10 (sepuluh) unit.
Benda ini membolehkan Tedi meletakkan baja tidak di atas tanah tetapi di dalam sarang khas. Idea utama Tedi adalah untuk mengelakkan baja-baja yang diletakkan dihanyutkan begitu sahaja jika ditimpa hujan. Selain itu ia membantu Tedi menyukat baja dengan mudah... isi sahaja sampai penuh, hehehe...
Selain itu Tedi juga telah membeli sejenis baja yang kami gelar Baja Kuning dengan nombor jersi 40 bercap Baja Serbajadi.
Pembelian baja ini adalah hasil perbincangan Tedi dengan seorang pakcik yang menerima tips untuk menggunakan…

Baru Tedi faham tujuan Konfrontasi Indonesia-Malaysia

Tedi sempat ke rumah kelahiran HAMKA di Tasik Maninjau semasa ke Padang.
Ekspedisi ke Padang kira ok, tapi satu pengalaman yang amat menarik adalah mendengar sejarah mengenai HAMKA di rumah kelahirannya di Tasik Meninjau, Padang, Indonesia.
Salah satu kisah adalah mengenai kemasukan ideologi komunis di Indonesia yang dibawa oleh Sukarno di atas alasan menentang Amerika.
Sukarno tampak relevan untuk menentang Amerika Syarikat namun dia telah memilih sekutu yang salah apabila berbaik-baik dengan komunis yang memegang fahaman atheist atau tidak percayakan Tuhan.
HAMKA menentang komunis. HAMKA adalah salah seorang alim-ulama yang menentang kuat situasi ini dan beliau menjalankan siri ceramah menerangkan siapakah sebenarnya komunis kepada rakyat Indonesia.
Komunis bertapak di Jawa dan cuba menyebarkan pengaruhnya di kepulauan Nusantara. Namun tentangan Nusantara amat kuat terhadap komunis.
Oleh itu mereka memerlukan satu objektif yang boleh menyatukan rakyat Indonesia di bawah ideologi me…

Rebat Touch 'n Go (TnG) terakhir?

Setelah sekian lama tidak menebus rebat Touch 'n Go, kini khabar tidak enak pula diterima.
Kami adalah pengguna utama Touch 'n Go menggunakan SMARTTag dan juga laluan bertol di Malaysia yang tercinta ini.Setiap hari kami akan melalui 4 buah tol dengan jumlah transaksi minimum RM 8.20 (Ringgit Malaysia lapan dan dua puluh sen).Jadi dalam sebulan kami akan melakukan sekurang-kurangnya 80 kali transaksi tol menggunakan Touch 'n Go.Jumlah transaksi sebegitu melayakkan kami menikmati rebat bulanan 20% yang dianjurkan kerajaan melalui Government Frequent Traveller Programme  (GFTP) yang diberikan kepada mereka yang melakukan transaksi Touch 'n Go sebanyak 80 kali sebulan.  ***** ***** Ia memberikan kami penjimatan sebanyak RM 32 (Tiga puluh dua Ringgit Malaysia) atau 4 hari perjalanan dalam masa sebulan.Tedi secara peribadi merasakan Touch 'n Go harus meneruskan pemberian rebat ini walaupun tanpa dana daripada kerajaan kerana ia sebenarnya adalah satu promosi yang baik d…

MH #17: Jungle of Dread

Selamat datang ke hutan yang akan menyesakkan dada anda!
Setelah bersusah payah di Isle Tribes, kini tibalah saat yang lebih mendebarkan dalam pencarian Ancient Box Trap yang ternama itu! Seharusnya ketika ini anda telah mempunyai Ancient Box Blueprint.

Persediaan:Beli perangkap shadow.Kraf tumbuh-tumbuhan lada sulah mengikut resepi di bawah. Tuai lada sulah anda. Kraf keju menggunakan lada sulah yang telah dituai. ...

...
 ObjektifKumpul bahan-bahan ABTKumpul minimum 18 Fire SaltsKumpul sedikit Runic Cheese Curd PotionsKraf Ancient Box Trap menggunakan kesemua bahan yang telah dikumpul. ...
Misi seterusnya, MH #18: Acolyte Hunt menunggu anda.

* Nota: Semua jadual berwarna disediakan oleh Andrea Acailawen

MSS di MYDIN Mall Seremban 2

Ha... rapat-rapat! Tedi ada satu cerita... Tersebutlah kisah pada zaman ini terdapat sebuah gedung diberi nama akan ia MYDIN Mall Seremban 2.

Arakian  hendak dijadikan cerita di gedung ini terdapat sejenis makhluk diberi nama MSS.

Apakah ia MSS itu? Itulah MYDIN Self Scan atau dalam Bahasa Melayu disebut Pengimbas Layan Diri MYDIN.

...

...

...

...
...

Kami amat teruja dengan teknologi baru yang diperkenalkan di MYDIN Mall Seremban 2 walaupun terbit persoalan seperti apa yang akan terjadi jika kami tidak mengimbas barangan? Bolehkah kami mencuri dengan mengelak daripada mengimbas barangan itu?

Tentunya pakcik Mydin sudah lama memikirkan permasalahan itu.

MYDIN Self Scan cara guna

Kiriman Berkaitan